ISTORIJSKA POSETA HAVANI: Oland se sastao sa braćom Kastro
Foto: AP

razgovarali sat vremena

ISTORIJSKA POSETA HAVANI: Oland se sastao sa braćom Kastro

Planeta -
Oland je prvi francuski predsednik koji je posetio Kubu od 1898. i prvi zapadnoevropski lider u poseti tom komunističkom ostrvu od osamdesetih godina prošlog veka

HAVANA - Francuski predsednik Fransoa Oland sastao se sa Raulom i Fidelom Kastrom, tokom istorijske posete Havani.

Oland je prvi francuski predsednik koji je posetio Kubu od 1898. i prvi zapadnoevropski lider u poseti tom komunističkom ostrvu od osamdesetih godina prošlog veka, preneo je BBC.

Francuski predsednik i Fidel Kastro su razgovarali jedan sat, objavila je na Tviteru novinarka "Liberasiona" Lor Breton nakon sastanka. "Ispred mene je bio čovek koji je napravio istoriju", rekao je Oland novinarki.

Oland se kasnije sastao sa Fidelovim bratom, sadašnjim predsednikom Kube Raulom Kastrom.

Govoreći u ponedeljak na Univerzitetu u Havani, Oland je rekao da će Francuska učiniti sve kako bi obezbedila da "mere koje su tako teško naškodile razvoju Kube konačno budu otklonjene", misleći na američki trgovinski embargo Kubi, koji i dalje ostaje na snazi, i pored napretka u odnosima Vašingtona i Havane u proteklih nekoliko meseci.

Francuski predsednik je dodelio Legiju časti, poglavaru Katoličke crkve na Kubi kardinalu Hajmeu Ortegi.Kubanska katolička crkva bila je posrednik između disidenata i komunističke vlade, podsetio je britanski radio.Kuba je 2003. bila skoro primljena u "Kotonski sporazum“, koji je Brisel sklopio sa 77 afričkih zemalja, kao i sa zemljama karipskog i pacifičkog prostora, a kojim se obezbeđuju olakšice za izvoz robe na evropsko tržište.Međutim, EU je suspendovala dalje pregovore nakon što je Kuba pogubila trojicu disidenata, a više od 70 oštrih kritičara režima stavila iza rešetaka.

Kao sledeću reakciju, EU je ukinula diplomatske odnose na najvišem nivou i uspostavila odnose sa protivnicima režima.

Nakon što je Kuba oslobodila deo disidenata, EU je ublažila sankcije, da bi ih 2008. potpuno ukinula, tokom predsedavanja Francuske.

Francuska, za koju su odnosi sa Latinskom Amerikom i Karibima spoljnjopolitički prioritet, već dugo se zajedno sa Holandijom aktivno zalaže za normalizaciju odnosa između Kube i EU.

Približavanje Evrope Kubi počelo je pre nego što je u decembru objavljeno uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kube i SAD.

Francuski ministar spoljnjih poslova Loran Fabijus je u aprilu 2014. kratko boravo na Kubi, što je prva poseta jednog francuskog šefa diplomatije tom ostrvu za tri decenije.

Trgovinska razmena između Francuske i Kube je skromna i iznosi oko 388 miliona dolara godišnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track