TRAMP I PUTIN MENJAJU SVETSKI POREDAK: Uskoro rešenje sirijskog pakla!
Foto: AP

NAPOKON ISTORIJSKI RAZGOVOR

TRAMP I PUTIN MENJAJU SVETSKI POREDAK: Uskoro rešenje sirijskog pakla!

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin i novoizabrani predsednik SAD, Donald Tramp, dogovorili su u telefonskom razgovoru skori sastanak u četiri oka i razgovarali o svetskim problemima, ali i rešavanju bilateralnih odnosa dveju zemalja

Američki predsednik se saglasio sa ruskim kolegom i u večerašnjoj izjavi potvrdio da se nada da će dve zemlje pronaći kompromis i u budućnosti ostvariti "snažnu" saradnju.

Tramp i Putin su, prema pisanjima ruskih medija, razgovarali o rešavanju krize u Siriji, kao i o poboljšanju odnosa dveju zemalja.

"Vladimir Putin i Donald Tramp dele mišljenje o potrebi da se udruže u naporima u borbi protiv zajedničkog neprijatelja broj jedan — međunarodnog terorizma i ekstremizma. U tom smislu razgovarali su i o rešenju krize u Siriji", zaključuje se u saopštenju.

Dvojica predsednika dogovorila su se u telefonskom razgovoru da će zajedno konstruktivnim dijalogom raditi na rešenju svetskih problema.

Ruski lider još jednom je čestitao republikancu pobedu na izborima i poželeo mu uspeh u sprovođenju predizbornog programa. Ruski lider izrazio je spremnost za partnerske odnose sa novom administracijom Bele kuće "na principima ravnopravnosti, uzajamnog poštovanja i nemešanja u unutrašnje stvari".

U saopštenju pres-službe se navodi da su se Putin i Tramp složili da se rusko-američki odnosi nalaze u "veoma lošem stanju".

Oni su takođe razmatrali aktivan zajednički rad na njihovoj normalizaciji i "uvođenju u okvire konstruktivne saradnje u širokom spektru pitanja", uključujući i "stvaranje čvrstih osnova bilateralnih odnosa kroz razvoj njihove trgovinske i ekonomske komponente".

Predsednici dveju država su se složili da nastave kontakte preko telefona i u budućnosti organizuju lični susret, navodi se u saopštenju pres-službe Kremlja.

(Sputnjik)

(VIDEO) KONAČNO OTKRIVENO: 8 stvari koje Trampa povezuju sa Rusijom i Putinom!

(VIDEO) PUTINOV PR NAJAVIO SARADNJU SA TRAMPOM: Samo razgovori bez sukoba će moći da reše probleme

TRAMPOVCI ZVANIČNO NAJAVILI SARADNJU SA PUTINOM: Njih dvojica će zajedno rešavati svetske probleme

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track