ISTORIJSKI SUSRET: Tramp pozvao palestinskog predsednika u Belu kuću!
Foto: Reuters, AP

Povratak tradicionalnoj politici

ISTORIJSKI SUSRET: Tramp pozvao palestinskog predsednika u Belu kuću!

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp razgovarao je danas telefonom s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i pozvao ga u Belu kuću, saopštio je palestinski potparol.

Današnji razgovor bio je prvi između dvojice lidera, a usledio je nakon žalbi palestinskih zvaničnika da nisu uspeli da uspostave kontakt s Trampovom administricijom.

"Predsednik Donald Tramp pozvao je predsednika Abasa da poseti Belu kuću", rekao je portparol Nabil Abu Rudejne, prenose izraelski mediji.

Razgovor je inicirao američki predsednik, a Abas mu je preneo svoju posvećenost saradnji s njim u cilju postizanja mira na Bliskom istoku. Tramp je od pobede na izborima više puta izrazio interes da se postigne ono što je nazvao konačnim sporazumom o miru između Izraela i Palestinaca.

O tome je razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u februaru u Vašingtonu. Na zajedničkoj konferenciji za novinare s Netanjahuom, Tramp je rekao da će "obe strane morati da čine komprimise" kako bi se postigao mir.

Tramp je takođe apelovao da se Netanjahu, kako je rekao, malo uzdrži od izgradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, iako je tokom kampanje nagoveštavao da će biti toleratniji od svojih prethodnika prema takvoj politici Izraela.

Tramp nije popularan među Palestincima zbog takvih nagoveštaja, a i zbog neodređenog stava prema palestinskoj državnosti, navodi agencija Asošiejted pres. On je na sastanku s Netanjahuom rekao je da mu se sviđa jedna ili dve države kao model rešenja decenijskog sukoba, u zavisnosti od toga kako se dve strane dogovore.

Abas i njegovi saradnici brinu da će ostati zanemareni, ali je Trampova administracija prošle nedelje upozorila Izrael oko namere da anektira delove Zapadne obale, rekavši da bi to izazvalo momentalnu krizu u odnosima dve zemlje saveznice.

To se smatra nagoveštajem da se Tramp možda vraća tradicionalnoj politici SAD i da neće dopustiti Izraelu da širi kontrolu nad Zapadnom obalom i potisne Palestince, kako su se nadali izraelski nacionalisti. Razgovor s Abasom prethodio je očekivanoj poseti Džejsona Grinblata, jednog od najviših Trampovih diplomatskih savetnika, regionu Bliskog istoka.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 3. epizoda: Tajfun - najveća nukelarna zver ispod mora!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja