IZBORNI ZEMLJOTRES: Turska ponovo izabrala Erdogana, AKP sama formira vlast
Foto: Ap 17 Jun 2013

Učvrstio vlast

IZBORNI ZEMLJOTRES: Turska ponovo izabrala Erdogana, AKP sama formira vlast

Planeta -
Vladajuća konzervativna Stranka pravde i razvoja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana pobedila je na prevremenim parlamentarnim izborima u Turskoj. AKP očekuje da će sama formirati vladu. Izlaznost na današnjim izborima 87,2 odsto

Prema preliminarnim rezultatima prebrojanih 51,85 odsto biračkih listića, na izborima u Turskoj vodi vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK parti) sa osvojenim 331 mestom u skupštini.

Vrhovna izborna komisija Turske objavila je preliminarne rezultate, a u toku je prebrojavanje i ostatka biračkih listića.

Turska televizija NTV javila je da je AKP osvojila 51,8 odsto glasova i dodala da će AKP imati apsolutnu većinu koju je izgubila na prethodnim izborima održanim pre pet meseci.

Erdoganova partija je osvojila 331 mandat, dok je najjača opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) osvojila 119 mesta u skupštini od ukupno 550 članova.

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da je rezultat ovih izbora pobeda za demokratiju i turski narod, prenosi Rojters.

Opoziciona Partija nacionalnog pokreta (MHP) dobila je 46 poslaničkih mesta, a prokurdska levičarska Narodna demokratska partija (HDP) osvojila je 54 mandata.

Ove četiri partije imaće zastupnike u narednom sazivu turskog parlamenta, dok preostalih 12 političkih partija nije prešlo izborni prag od 10 odsto.

Dva visoka zvaničnika AKP očekuju da njihova partija ponovo osvoji većinu i bude u mogućnosti da sama formira vladu. Jedan od njih je rekao za Rojters da AKP očekuje da prema konačnim rezultatima izbora osvoji između 45 i 46 odsto glasova.

Rezultat i dalje može značajno da se promeni, pošto brojanje glasova nije završeno u najvećim gradovima.

"Ukoliko se ovaj trend nastavi, verovatno je da ćemo imati vladu jedne stranke", rekao je drugi zvaničnik.

Suzavac na protestu zbog rezultata izbora u Dijarbakiru

U međuvremenu, turske snage bezbednosti bacile su suzavac na demonstrante u gradu Dijarbakiru na jugoistoku Turske, koji su protestovali zbog rezultata.

Na desetine demonstranata, od kojih su neki bacali kamenice, blokiralo je put blizu centra najvećeg grada na jugoistoku zemlje, pretežno naseljenog Kurdima, javio je Rojters.

Do protesta je došlo nakon što su delimični rezultati izbora pokazali da je podrška prokurdskoj opoziciji pala opasno blizu praga od 10 odsto, neophodnog za ulazak u parlament.

Na nemirnom jugoistoku zemlje čitavog dana bile su pojačane mere bezbednosti, a glasanje na nekim mestima odvijalo se u senci blindiranih policijskih vozila, navela je britanska agencija.

Izlaznost na današnjim izborima bila je 87,2 odsto, a u već objavljene rezultate ubrojani su i glasovi pristigli iz dijaspore.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ukupno 54 miliona građana imalo je pravo glasa na izborima za turski parlament. To je drugi put u poslednjih pet meseci da su građani Turske izašli na parlamentarne izbore, u nadi da će im oni ovog puta doneti stabilnost.

Na junskim parlamentarnim izborima vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) izgubila je većinu, te je predsednik Redžep Tajip Erdogan sazvao nove izbore pošto premijer Ahmet Davutoglu nije oformio koaliciju ni sa jednom od tri opozicione stranke koje su zastupljene u parlamentu.

Vučić čestitao Erdoganu

Predsednik Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić čestitao je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu pobedu njegove stranke na izborima u Turskoj, saopštila je služba za informisanje SNS.

"Čestitam Vama i Vašoj partiji na ubedljivoj pobedi na današnjim izborima. Želim Vam da građanima Turske obezbedite mir, stabilnost i prosperitet", navodi se u Vučićevoj čestitci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track