JASNA PORUKA VAŠINGTONU: Ka Siriji plovi najveća ruska nuklearna podmornica sa 20 atomskih raketa!
Foto: AP

Moskva se ne šali

JASNA PORUKA VAŠINGTONU: Ka Siriji plovi najveća ruska nuklearna podmornica sa 20 atomskih raketa!

Planeta -
Po ekskluzivnim vojnim i obaveštajnim izvorima portala Debka files – najveća podmornica na svetu, Dmitrij Donski (oznaka TK-208 – po NATO klasifikaciji Tajfun) zaputila se ka Mediteranu, u pravcu Sirije

Podmornica nosi 20 raketa BULAVA, interkontinentalnih balističkih raketa sa, kako se procenjuje, 200 nuklearnih bojevih glava. Svaka od ovih raketa ima domet od 10.000 kilometara i može biti naoružana sa 6 do 10 nuklearnih bojevih glava.Ruska podmornica pošla je 4. septembra iz svoje baze u Severnom Moru, u pratnji dva protiv-podmornička broda.

Njihov dolazak na odredište, koji se očekuje za 10 dana, krunisaće nova razmeštanja ruskih vojnih snaga u Siriji.Putinovo dovođenje nuklearnih snaga u blizinu Sirijskih obala pretvara ono što je ispočetka izgledalo samo kao operacija radi podrške Asadovog režima u Damasku, u borbenu ekspediciju sposobnu da na moru i u vazduhu parira američkim snagama na Bliskom Istoku.

To je potvrdio i američki državni sekretar Džon Keri, kad je u subotu, 5. septembra, u telefonskom razgovoru sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, izrazio zabrinutost nad ruskom „vojnom eskalacijom u Siriji“. Po izveštaju Stejt Departmenta „državni sekretar je jasno stavio do znanja da, ukoliko su ti izveštaji tačni, ove mere mogu da dovedu do još veće eskalacije sukoba, uvećanja broja žrtava među civilnim stanovništvom, povećanja broja izbeglica, kao i da i mogu da ugroze operacije koalicije protiv Islamske Države u Siriji".

Izvori DEBKA FAJL u Vašingtonu i Moskvi izveštavaju da slanje nuklearne podmornice u Sirijske vode predstavlja jasnu poruku da Kremlj neće dozvoliti da Sjedinjene Države ometaju rusku vojnu intervenciju u Siriji i da će iskoristiti sva sredstva u cilju da ruskim snagama omoguće nesmetan pristup do ratom rastrzane zemlje. Na ovaj način situacija je ozbiljno prerasla namere Obamine administracije s početka američko-ruskih pregovora, gde se razmatrala zajednička akcija protiv Islamske Države – u kojoj je trebalo da učestvuju američke snage locirane u Turskoj i ruske snage, koje bi došle u Siriju. Ovi razgovori sada su postali bespredmetni.

U svome sledećem izdanju, koje će izaći 11. septembra, DEBKA FAJL br.678 će po prvi put objaviti na koji način Putin namerava da razmesti snage koje šalje u Siriju, njihove operativne planove, vojnu koordinaciju sa Iranom kao i, najvažnije od svega – kako nova ruska intervencija u Siriji može da deluje na američku politiku što se tiče Bliskog Istoka i Izraela.

(IZVOR: Izraelski vojni časopis Debka files/ prevod: Vaseljenska TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track