JEDNOOKI DŽIHADISTA: Ovaj čovek stoji iza napada u Maliju
Foto: Youtube/Printscreen

Bivši član Al Kaide

JEDNOOKI DŽIHADISTA: Ovaj čovek stoji iza napada u Maliju

Planeta -
Afrička militantna grupa Al Murabitun preuzela je odgovornost za jučerašnji napad na hotel Radison Blu u Bamaku

Njihova baza je u severnom Maliju gde se kriju brojne ekstremističke organizacije, a ova se sastoji od Tuarega i Arapa.

Formirana je pre oko dve godine i njen vođa je bivši pripadnik Al Kaide Muhtar Belmuhtar. Osim za jučerašnji napad, ova grupa je preuzela odgovornost i za udar na restoran u Bamaku u martu, samoubilački napad na pripadnike mirovnih snaga UN-a u aprilu i napad na hotel u središnjem delu zemlje, u avgustu, kada je poginulo 17 ljudi.

Pre samo nekoliko dana vođa Ansar Dine, još jedne militantne grupe iz Malija povezane s Al Kaidom u zemljama Magreba, pozvao je na napade na Francusku i njene interese u Maliju, dok je francuski predsednik Fransoa Oland objavio rat terorizmu.

Teroristi Francusku optužuju da vodi krstaško ugnjetavanje Malija i severnog Malija.

Malijske vlasti su još prošle godine molile da im UN pošalje još snaga. Severni Mali, veličine Francuske, veći deo 2012. godine bio je pod okupacijom islamističkih militanata povezanih s Al Kaidom.

Francuska je 2013. pokrenula vojnu operaciju za njihovo isterivanje, ali su se sporadični napadi nastavili. Trenutno je u zemlji oko 1.000 francuskih vojnika (u glavnom gradu Bamaku živi oko 6.000 francuskih državljana).

Francuska vojna intervencija dogodila se koliko radi održavanja kakve-takve stabilnosti u toj zapadnoafričkoj zemlji toliko zbog pokušaja da se teroristi drže dalje od Evrope i Francuske. Analitičari su u vreme intervencije navodili da je glavni cilj ekstremista uspon Islamske države u Maliju kako bi ta zemlja postala baza u kojoj mogu regrutovati i trenirati potencijalne napadače na ciljeve u zapadnim zemljama. Francuzi, ipak, Mali smatraju svojim “stražnjim dvorištem”.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track