JEZIVO SVEDOČANSTVO IZ PALOG AVIONA: Putnici znali da srljaju u smrt, vrištali i skakali sa sedišta!
Foto: Reuters, printscreen Facebook

Progovorio preživeli tehničar

JEZIVO SVEDOČANSTVO IZ PALOG AVIONA: Putnici znali da srljaju u smrt, vrištali i skakali sa sedišta!

Planeta -

Užasne trenutke pred pad aviona koji se juče juče srušio kraj Medeljina u Kolumbiji sa 77 putnika i članova posade opisao je tehničar Ervin Tumiri, član posade i jedan od šestoro preživelih.

Tumiri je ispričao da su preplašeni putnici počeli da skaču sa svojih mesta i vrište nakon što je avion krenuo da pada, svega nekoliko minuta pre planiranog sletanja u Medeljinu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

On je preživeo pad jer se u ključnim momentima ponašao prema bezbednosnim procedurama i nije paničio.

“Stavio sam torbe između nogu i zauzeo sam položaj fetusa, što se preporučuje u situacijama kada je ugrožena bezbednost u aviosaobraćaju“, rekao je Tumiri spasiocima koji su ga živog pronašli u olupini letelice kompanije Lumia.

Himena Suares, jedna od stjuardesa u avionu je takođe preživela i lokalnim medijima je rekla da su sva svetla u avionu bila ugašena u trenutku kada je letelica krenula u slobodan pad.

“Ničega se dalje ne sećam“, navela je Suaresova.

Mediji prenose i da je pilot aviona Migel Kiroga ispustio gorivo iz rezervoara u momentu kada je shvatio da će se letelica kojom upravlja srušiti kako bi pri padu aviona izbegao eksploziju i ostavio mogućnost da neko od putnika preživi.

Veruje se da je njegova ideja spasla živote šest osoba, ali ta informacija nije potvrđena iz zvaničnih izvora i istražitelji razmatraju kako avion nije eksplodirao prilikom pada, spekulišući da je ostao bez goriva.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ipak, ova saznanja, na koja se dodaje i putanja kojom se kretao avion pre pada, odnosno kružno kretanje u trajanju od nekoliko minuta iznad mesta na koje se srušio, mogu da dovedu do zaključka da je mehanički ili tehnički problem prouzrokovao tragediju i da nije bilo moguće bezbedno prizemljiti letelicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track