JURILI GA KAO NACISTU UHAPSILI KAO ISLAMISTU: Nemac planirao bombaške napade na vojsku i policiju
Foto: Reuters

Neverovatna transformacija

JURILI GA KAO NACISTU UHAPSILI KAO ISLAMISTU: Nemac planirao bombaške napade na vojsku i policiju

Planeta -

U vreme hapšenja službe bezbednosti su imale dovoljno dokaza da je u pitanju opasan ekstremista

Sve do pre nekoliko godina 26-godišnji Nemac Saša L. u životu se zabavljao druženjima sa svojim drugovima sa nemačke neonacističke scene, objavljivanjem videoklipova na Jutjubu u kojima je pozivao na ovakve i onakve progone muslimana i antifašista.

Da bi ga pre nekoliko dana nemačke službe bezbednosti uhvatile u gradiću Northajm u svojoj protivterorističkoj akciji.

Ispalo je da se Saša L. prije tri godine iz radikalnog desničara prometnuo u radikalnog islamista, i to salafista koji se odjednom na onom istom Jutjubu zabavljao objavljivanjem simbola ID-a. U junu 2013. objavio je video kojim poziva na progon imigranata pod naslovom "Saveti za borbu protiv bubašvaba".

A i inače je sasvim pristojan svet "stranaca" oko sebe nazivao "puzajućim genocidom", "podvaljivanjem šerijata" i objavljivao nemaštovite parole poput: "Čak i pas zna čemu pripada, a čemu pripadaš ti? Ne budi gluplji od psa i spasi nemačko stanovništvo od planiranog istrebljenja!"

U to vreme nemačke tajne službe i službe za zaštitu ustavnog poretka već su ga neko vreme posmatrale, pa su uoči dovođenja sad već ID-ovca na sud, imale opsežan materijal za dokazivanje da je reč o čoveku koji se iz jednog ekstremizma lansirao u drugi. I to u kakav ekstremizam.

U stanu su mu pronašli vrlo određene elektronske delove za konkretnu praktičnu primenu, acetonperoksid i još neke hemikalije, koji su mu mogli poslužiti ili za pravljenje kakvog ekscentričnog vatrometa ili za proizvodnju bombe za teroristički napad. Policijski istražitelji zaključili su da je reč o ovom drugom, te da su mu meta trebali da budu nemački vojnici i policajci.

Na tome nisu i stali, nego bivšeg neonacista, danas ID-ovca istražuju zbog mogućnosti da ovo nije i jedini teroristički napad koji je planirao. Iako istražitelji službeno nisu povezali dve vijesti, do otkrića egzotičnog nemačkog islamističkog terorista došli su očigledno nakon što je pre dve nedelje u velikoj raciji čak 450 komandosa u Getingenu otkriven teroristički dvojac, 27-godišnji Alžirac i 23-godišnji Nigerijac, kojima su u stanu pronašli oružje, municiju i crne zastave sa oznakom ID-a.

Slučaj uhapšenog Nemca posebno je zanimljiv i zbog toga što poslednjih godina radikalna desničarska scena u Nemačkoj iskorištava terorističku islamističku pretnju da bi organizacijama koje se nominalno deklarišu kao otpor salafistima, zapravo bave progonom i raspirivanjem mržnje protiv najnormalnijih muslimanskih vernika u Nemačkoj.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: VESTI KURIR TV 28.02.2017

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track