KAČINJSKI: Vlada Donalda Tuska odgovorna za smrt predsednika!
Foto: Rojters, AP

Optužbe

KAČINJSKI: Vlada Donalda Tuska odgovorna za smrt predsednika!

Planeta -

Vlada bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska je odgovorna za avionsku nesreću iz 2010. godine, u kojoj je poginuo tadašnji predsednik Poljske Leh Kačinjski, izjavio je danas njegov brat blizanac i lider vladajuće stranke "Pravo i pravda" Jaroslav Kačinjski.

Ta avionska nesreća, u kojoj je u Rusiji poginulo ukupno 96 ljudi, uključujući predsednikovu suprugu, guvernera poljske Centralne banke i nekoliko visokih vojnih zvaničnika, izazvala je oštru političku podelu u Poljskoj, preneo je Rojters.

Jaroslav Kačinjski, koji je i sam bio premijer Poljske, kritikovao je juče na ceremoniji obeležavanja godišnjice nesreće, bivšeg premijera, a sadašnjeg predsednika Evropskog saveta Tuska, istakavši da pre oproštaja treba odrediti ko snosi odgovornost i zaslužuje kaznu.

"Neko je želeo da ubije naše sećanje, pošto ga se boji. Neko je odgovoran za tu tragediju, makar u moralnom smislu, bez obzira na to koji su bili njeni uzroci", naveo je Kačinjski u ghovoru.

"Bivša vlada je odgovorna za tu nesreću. Naravno, ne vlada Eve Kopač, već vlada Donalda Tuska", istakao je on.

Tusk je bio poljski premijer u vreme kad se dogodila avionska nesreća, a nasledila ga je njegova štićenica Eva Kopač. Istraga poljske vlade o nesreći je rezultovala zaključkom da je za pad aviona kriva greška pilota, ali je nova vlada, predvođena strankom "Prava i pravde", koja je došla na vlast u oktobu, saopštila da je pad možda uzrokovala eksplozija u avionu.

Jaroslav Kačinjski već duže vremena optužuje Tuska da je indirektno odgovoran za nesreću, koja je, prema njegovom mišljenju, makar delimično rezultat nemara vlade.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track