KASTRO PROSLAVIO 89. ROĐENDAN I PORUČIO: SAD duguju Kubi milione dolara zbog sankcija
Foto: Beta Ap

Oštro

KASTRO PROSLAVIO 89. ROĐENDAN I PORUČIO: SAD duguju Kubi milione dolara zbog sankcija

Planeta -
Iako je ekonomski embargo još na snazi, američki državni sekretar Džon Keri treba da poseti Kubu što je pomak u odnosima dve države

HAVANA - Bivši kubanski lider Fidel Kastro obeležio je danas 89. rođendan kolumnom u novinama u kojoj je ponovio da SAD Kubi duguju milione dolara zbog štete nanete višedecenijskim sankcijama. Tekst je objavljen dan pre istorijskog događaja u američko-kubanskim odnosima - podizanja američke zastave na obnovljenoj američkoj ambsasadi u Havani, kome će prisustvovati državni sekretar Džon Keri.

U međuvremenu, ekonomski embargo je još na snazi. Do približavanja dve zemlje posle 54 godine formalnog prekida u diplomatskom odnosima došlo je zalaganjem Fidelovog brata Raula koji je preuzeo dužnost predsednika Kube posle zdravstvenih teškoća koje je Kastro imao 2006.godine.

Fidel Kastro u kolumni nije direktno pomenuo obnovljene odnose, ali je izneo nekoliko kritika na račun SAD. On je rekao da Vašington duguje Kubi odštetu "koja dostiže više miliona dolara" za štetu pričinjenu embargom. On je takođe ponovo osudio odluku SAD da prestanu da menjaju dolare za zlato 1971. godine i naveo da je taj potez učinio da dolar postane merilo vrednosti valuta.

Kastro je došao na vlast revolucijom 1959. godine, a odnosi sa SAD su prekinuti 1961. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track