KATOLIČKA CRKVA NA PRAGU REVOLUCIJE: Evo da li se Papa Franja bliži ukidanju celibata!
Foto: Profimedia

SREDNJOVEKOVNA DISCIPLINA

KATOLIČKA CRKVA NA PRAGU REVOLUCIJE: Evo da li se Papa Franja bliži ukidanju celibata!

Planeta -

Pravilo o celibatu potiče iz srednjeg veka, a sudeći po klimi koja vlada u katoličkom svetu, možda će uskoro biti promenjeno

Papa Franja je u skorašnjem intervjuu za jedan nemački magazin izjavio da je otvoren za ideju da dozvoli oženjenim muškarcima da postanu sveštenici. Takva značajna promena bila bi povratak ranijoj hrišćanskoj tradiciji: nigde u Novom zavetu eksplicitno se ne zahteva od sveštenika da budu u celibatu.U prvih hiljadu godina hrišćanstva nije bilo neobično za sveštenike da imaju porodice. Sveti Petar, prvi papa, bio je oženjen, a mnoge pape nakon njega imale su i decu. Kako je onda došlo do uvođenja celibata u katolički kanon?Celibat je jedan od najvećih činova samopožrtvovanja koje katolički sveštenik čini odbacujući suprugu, potomstvo i seksualno zadovoljstvo da bi se potpuno posvetio Bogu i parohiji. Po kanonu katoličke crkve, celibat je "poseban dar od Boga" koji olakšava onima koji ga upražnjavaju da lakše slede Hrista koji je i sam bio čedan.Drugi razlog je što kad sveštenik stupi u božiju službu, crkva postaje njegov prioritet. Ako bi osnovao porodicu, nastao bi razdor između njegovih duhovnih i porodičnih dužnosti. Vatikan smatra da je slobodnim muškarcima lakše da se posvete crkvi jer su onda privrženiji i fokusiraniji.

Najstariji pisani izveštaj o celibatu potiče sa početka četvrtog veka nove ere. Na španskom sinodu u Elviri sveštena lica skupila su se da razgovaraju o pitanjima vezanim za crkvu. Po kanonu broj 33 sveštenstvu - biskupima, sveštenicima i đakonima - dozvoljeno im je stupanje u bračnu zajednicu ali im je zabranjeno da imaju seksualne odnose sa svojim ženama i da imaju decu.Sve do vaseljenskog sabora katoličke crkve na prvom i drugom lateranskom savetu 1123. i 1139. godine, sveštenicima nije bilo izričito zabranjeno da se žene. Ukidanjem braka, crkva se osigurala da žene ili deca sveštenika ne naslede imovinu nakon sveštenikove smrti. Bilo je potrebno nekoliko vekova da praksa celibata postane norma u zapadnoj kartoličkoj crkvi.Uprkos uredbi iz srednjeg veka, celibat je više "disciplina" crkve koja je podložna promeni, a ne "dogma", ili božija istina koja se ne sme menjati. Kako se svet menja, tako i crkva ima poteškoća da privuče sveštenike.Broj je u opadanju: između 1970. i 2014. godine broj katolika porastao je sa 654 miliona na 1,23 milijarde, dok je broj sveštenika sa 420.000 opao na 414.000. Potencijalni sveštenici ne žele da biraju između Boga i porodice. Nije nemoguće da će doći vreme kada će moći da imaju oba.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:BORBA ZA PRESTO, RAT I INTRIGE: Trampova romansa sa Saudijcima nije ni počela, a već se završila (FOTO)NAJBIZARNIJI PROJEKAT IKADA: Kako su Rusi nuklearnim bombama pokušali da preokrenu tok reka!OD RIMSKOG CARSTVA DO EU: Ovo je kratka istorija sna o ujedinjenju EvropePROTOTIP REŠENJA IZBEGLIČKE KRIZE Dobrodošli u Vimberg: 1800 stanovnika + 300 izbeglicaSKUPIO DOKAZE PA "ISPAO" KROZ PROZOR: Advokat ruskog uzbunjivača pao sa četvrtog sprata, sa sve kadom! (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track