KAZNA ZA TERORISTE: Abas više neće da plaća Hamasu struju u Pojasu Gaze
Foto: Reuters, Fonet/AP

Mrak

KAZNA ZA TERORISTE: Abas više neće da plaća Hamasu struju u Pojasu Gaze

Planeta -

JERUSALIM - Palestinska uprava (PU) obavestila je danas Izrael da će prestati da plaća struju koju ta zemlja obezbeđuje Pojasu Gaze pod kontrolom terorističkog Hamasa i da ta odluka stupa na snagu odmah.

Ovo je prvi značajan korak koji je preduzela PU otkako je najavila izmenu politike prema rivalskoj vladi terorističkog Hamasa u Poazi, a očekuje se da će i smanjiti budžet za zdravstvenu zaštitu na Hamasovim područjima i plaćati samo plate medicinskom osoblju, ali ne i menadžmentu.

Ovoliko vole Abasa: protest Hamasa u Kan Junisu, Pojas Gaze (Foto: Reuters)
Ovoliko vole Abasa: protest Hamasa u Kan Junisu, Pojas Gaze (Foto: Reuters)

Palestinska uprava, u kojoj dominira sekularni Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, najavila da će uskoro objaviti korake za pritisak na Hamas kako bi donekle obnovila kontrolu nad Gazom. To je kazna za Hamas, koji je silom preuzeo Pojas Gaze još sredinom 2007. godine. Fatah i Hamas od početka su rivali i pokušaji da se pomire propali su svi do jednog, a ove poslednje mere mogle bi da ih dovedu do direktne konfrontacije.

Najnoviji pokušaj da PU povrati kontrolu u Gazi prethodi sastanku Abasa s predsednikom SAD Donaldom Trampom u Beloj kući 3. maja. Abas je pod pritiskom da pokaže da predstavlja sve Palestince, uključujući i one u Gazi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track