KIM ISPALIO KEC IZ RUKAVA: Severnokorejska balistička raketa dostigla visinu od 560 kilometara
Foto: Rojters I Printscreen

Čeka se odgovor Bele kuće

KIM ISPALIO KEC IZ RUKAVA: Severnokorejska balistička raketa dostigla visinu od 560 kilometara

Planeta -

Bela kuća je potvrdila danas da je Severna Koreja lansirala balističku raketu srednjeg dometa (MRBM) i istakla da je njen domet bio kraći, nego tokom nedavno izvedenih testiranja.

Balistička raketa koju je Severna Koreja danas lansirala dostigla je visinu od oko 560 kilometara, izjavio je južnokorejski vojni zvaničnik.

Raketa je podsećala na severnokorejsku raketu Pukguksong-2, unapređenu verziju produženog dometa, balističku raketu na tečno gorivo koja se lansira iz podmornice, rekao je neimenovani južnokorejski zvanicnik u telefonskoj izjavi Rojtersu.

Vosjka Južne Koreje prethodno je saopstila da je balistička raketa koju je lansirala Severna Koreja letela oko 500 kilometara i da se veruje da je pala nadomak istočne obale te zemlje. Stručni štab oružanih snaga Južne Koreje i SAD sprovode detaljnu analizu lansiranja.

Predsednik Južne Koreje Mun Dže-in održao je Savet nacionalne bezbednosti u Plavoj kući, kako bi se diskutovalo o lansiranju, saopštio je Kabinet predsednika.

Ovo je novo lansiranje rakete, samo nedelju dana nakon što je Severna Koreja uspešno testirala balističku raketu srednjeg dometa, za koju Pjongjang tvri da ima sposobnost da nosi nuklearnu bojevu glavu, a letela je dalje i duže nego bilo koja prethodna lansirana raketa, naveo je AP.

Japan je danas snažno protestovao zbog najnovijeg severnokorejskog lansiranja rakete istakavši da Tokio ne može da toleriše akte provokacije koji se ponavljaju, izjavio je glavni sekretar japanskog kabineta Jošihilde Suga. On je rekao da je raketa lansirana oko 16:59 sati po lokalnom vremenu iz priobalnog zapadnog dela Severne Koreje prema Japanskom moru, preneo je Rojters.

Suga je dodao da je raketa najverovatnije pala izvan japanske ekskluzivne ekononske zone i nije pričinila bilo kakvu štetu brodovima i avionima.

(Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja