KIM OPET PRETI TRAMPU: Zbrisaćemo Ameriku ako dirne u nas!
Foto: AP

No no!

KIM OPET PRETI TRAMPU: Zbrisaćemo Ameriku ako dirne u nas!

Planeta -

PJONGJANG - Na zvaničnom veb sajtu Severne Koreje pojavilo se upozorenje da će Pjongjang "zbrisati" SAD ukoliko Vašington započne rat na Korejskom poluostrvu.

Veruje se da Pjongjang nema tehnologiju da napravi raketu koja bi doprla do SAD, ali je samo ovog meseca izveo dva raketna testa.

U nekoliko uvodnika koji u Rodong Šinmunu, zvaničnom glasilu severnokorejske Radničke partije, navodi se da zemlja nije zaplašena dolaskom udarne grupe američke mornarice.

"Takve pretnje možda bi uplašile meduzu, ali to nikada neće uspeti sa Severnom Korejom", piše u današnjem Rodongu. Dan ranije objavljeno je da su revolucionarne snage Severne Koreje "borbeno spremne da potope nuklearni nosač aviona SAD jednim udarom".

Retorika Pjongjanga intenzivira se svakog proleća, kada SAD i Južna Koreja drže zajedničke vojne vežbe, koje Severna Koreja smatra pretnjom. U uvodniku se navodi da je dolazak američke udarne grupe sa raketnim nosačem "Karl Vinson" dokaz da se američka invazija bliži, a autor teksta ocenjuje da je Vašington loše procenio da su Severna Koreja i Sirija isto zato što bi Pjongjang uzvratio na napad, za razliku od Damaska.

"Svet će sada biti svedok kako se nuklearni nosači aviona Vašingtona pretvaraju u ogromne gomile čelika zakopane u moru i kako će zemlja pod nazivom Amerika biti zbrisana sa lica Zemlje", kaže se u uvodniku.

Postoje i osnovane strepnje da će Severna Koreja izvesti još jednu probu u okviru obeležavanja 85. godišnjice osnivanja Korejske narodne armije (KPA) u utorak. Naime, Pjongjang uvek izvodi takve probe na značajne godišnjice. Zvaničnici SAD su upozoravali da su u slučaju nove severnokorejske probe "sve opcije na stolu", uključujući i vojni udar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track