KINEZIMA PUKAO FILM: Odlučili da smaknu Kim Džon Una po cenu rata sa Severnom Korejom
Foto: PROFIMEDIA

Strah od nuklearnih testova

KINEZIMA PUKAO FILM: Odlučili da smaknu Kim Džon Una po cenu rata sa Severnom Korejom

Planeta -

Kinezi razmatraju zbacivanje sa vlasti severnokorejskog diktatora Kim Džong Una koje bi bilo sprovedeno "hirurškim udarima", a moguća je i vojna intervencija.

Kreatori kineske politike razmatraju načine za zbacivanje Kim Džong Una sa vlasti nakon novih satelitskih snimaka koji otkrivaju da priprema šesti atomski eksperiment, piše britanski tabloid Dejli mejl, pozivajući se na list Korea tajms.Oni razmatraju i podršku “hirurškim udarima” na najzatvoreniju državu na svetu, rekao je profesor Ze Sun iz Škole za međunarodne odnose Univerziteta Kolumbija.

Korea tajms piše da je Ze Sun na bezbednosnom forumu u Vašingtonu rekao da su Kinezi razmatrali koji je najbolji način da se reše severnokorejskog lidera.

“Neki kineski profesori i kreatori politike su kao jedno od rešenja razmatrali podršku "kirurškim udarima" i "obezglavljivanju" koje bi sproveli SAD i Južna Koreja”, rekao je Že Sun.

(VIDEO) KIM BAŠ ČAČKA MEČKU: Severna Koreja ponovo lansirala raketu

“Radikalniji predlozi ukazuju da bi Kina trebala biti ta koja će promeniti lidera u Severnoj Koreji, poslati vojsku preko granice u Severnu Koreju i prisiliti je da odustane od nuklearnog programa, otvori se i počne reforme”, naveo je Ze Sun.

SPREMNO UBISTVO KIM DŽONG UNA: Južna Koreja objavila plan kako će ga likvidirati ako bude trebalo

Analize satelitskih snimaka terena za atomske eksperimente u Severnoj Koreji pokazuju aktivnost u sva tri tunelska kompleksa, što podgrejava spekulacije da se priprema još jedna proba povodom najznačajnijeg političkog praznika u toj državi, osnivanja Radničke partije.

U ponedeljak se obeležava 71. godišnjica utemeljenja radničke partije, a testovi su se i ranije podudarali sa važnim datumima u političkoj istoriji Severne Koreje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track