KINI PRETI NOVI SUKOB: U Hong Kongu secesionisti ušli u parlament, Peking poludeo zbog toga
Foto: Ap 5 9 2016

Zaoštravanje situacije

KINI PRETI NOVI SUKOB: U Hong Kongu secesionisti ušli u parlament, Peking poludeo zbog toga

Planeta -

Demokratska opozicija u Hong Kongu, nakon 90 odsto prebrojanih glasova, verovatno će zadržati pravo veta, a nekoliko kandidata koji se zalažu za nezavisnost bivše britanske kolonije osvojilo je parlamentarne mandate što bi moglo povećati napetost u odnosima s kineskim vlastima u Pekingu.

Na izborima za zakonodavno veće Hong Konga, održanima u nedelju, zabeležen je rekordni odziv odnosno 58 odsto od 3,8 miliona upisanih birača, a rezultati pokazuju da bi opozicija mogla zadržati pravo veta na donošenje ključnih zakona i na budžetsku potrošnju koju dobija osvajanjem jedne trećine glasova u zakonodavnom veću grada u kojem ima 70 zastupnika.

Pravo veta omogućava kontrolu nad uticajem službenih vlasti iz Pekinga. Svi glasovi mogli bi biti prebrojani do kraja dana.

Ovo su prvi veliki izbori održani nakon prodemokratskih studentskih protesta tzv. "revolucije kišobrana" 2014. kada su 79 dana bile blokirane gradske ulice kao odgovor na pokušaje Pekinga da ojača vlast u gradu.

Od tada mnogi nezadovoljni mladi ustali su protiv snažnijeg mešanja Pekinga što je dovelo do radikalizacije političke scene i povremenih nasilnih protesta.

Na izborima nekoliko veterana demokratske opozicije nije osvojilo mandate jer su birači podržali mlađu generaciju političara koja je kampanju vodila najavljujući odlučnije suprostavljanje Pekingu.

"Ovo je novo doba", kazao je Le Čekjuan koji je izgubio na izborima nakon 20 godina javne službe. Na njegovo mesto dolaze vođe studentskih protesta koji zastupaju sve veću populaciju mladih ljudi koji žele da Hong Kong nakon 2047. godine, kad istekne 50-godišnji dogovor s Kinom baziran na principu "jedna zemlja, dva sistema", bude nezavistan.

Bivša britanska kolonija, finansijsko središte jugoistočne Azije, predana je Kini 1997. uz dogovor o "jednoj zemlji i dva sistema" koji je obećavao zadržavanje sloboda i posebne zakone barem još 50 godina.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja