KOBNI PROPUST NEMAČKE POLICIJE: Osumnjičeni za napad u Berlinu bio pod prismotrom ali im zbrisao!
Foto: Printscreen Bild.de

procureli neverovatni detalji o Tunišaninu

KOBNI PROPUST NEMAČKE POLICIJE: Osumnjičeni za napad u Berlinu bio pod prismotrom ali im zbrisao!

Planeta -

BERLIN - Nemačke vlasti su pod uzbunom nakon što se ispostavilo da je Tunišanin Anis Amri, glavni osumnjičeni za napad na Božićni vašar u Berlinu, bio poznat kao potencijalno opasan džihadista i da je ranije ove godine bio pod policijskom prismotrom.

Nemačka policija znala je za potencijalne terorističke aktivnosti Anisa Amrija (24) još od leta prošle godine. Sada se postavlja ključno pitanje - zašto je glavnoosumnjičeni za pokolj u Berlinu bio na slobodi skoro godinu o po dana? Kako je moguće da ga Njemačka nije deportirala u rodni Tunis, iako je sve vreme bio pod prismotrom i hapšen nekoliko puta.

Novinari Bilda napravili su kompletnu rekonstrukciju Amrijevog delovanja po Nemačkoj i došli do neverojatnih saznanja: čovek je stalno menjao identitet i prebivalište. Policija je sve to znala, ali ništa nije poduzela. Amri je došao prvi put u Nemačku u julu 2015. godine. Ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Severne Rajne-Vestfalije, Ralf Jeger, rekao je da su odmah zapazili da je ekstremno mobilan jer se za mesec dana selio čak tri puta. Međutim, nije jasno zašto nigde nije registrovan.

Već tada su istražioci primetili sumnjive aktivnosti kod tuniškog migranta, ali se lampica za alarm upalili kada je otputovao u Dortmund kod izvesnog Bobana Simeonovića, džihadiste rodom iz Bora u Srbiji. PolicijU je posebno brinulo što je za manje od pola godine Amri promenio nekoliko identiteta.

- Od februara 2016. osumnjičeni je boravio manje-više u Berlinu s kratkim izletima na zapad Nemačke", kaže Jeger. Špiegel piše da je u Berlinu imao dokumente na ime Ahmada Z. Mohameda iz Egipta, ali i da je koristio i papirima nekog Libanca. Navodno je u to vreme dilovao drogu u jednom berlinskom parku.Policija u Berlinu tada je već bila dobro upoznata sa likom i delom Amrija. Navodno su ga pratili jer su sumnjali da namerava da nabavi automatsko oružje kako bi mogao da opljačka juvelirnicu. Međutim, nisu imali dokaze za svoje sumnje.

"Ubrzo je počeo ponovo da putuje. Bio je stalno na relaciji Berlin - Rur, ali bili smo bez dokaza na osnovu kojih bi smo ga zatvorili, kaže jedan od istražitelja.Međutim izvor iz antiterorističke jedinice za Bild tvrdi suprotno!

"Koliko mi je poznato, Amri je nameravao da izvrši teroristički napad još u proljeće 2016. Bio je strašno zainteresovan za kupovinu oružja. Sve to se znalo, ali on iz nekog razloga nije uhićen", kaše specijalac.Umesto mesta u zatvoru, Tunižanin je dobio svoju sobu u izbegličkom kampu Emerih. Ubrzo je uhapšen u Berlinu, pa ubrzo pušten. Zahtev za azil mu je odbijen 30. jula, ali nemačke vlasti nisu mogle da ga deportuju.

"Nije mogao da bude proteran jer nije posedovao dokumente zemlje iz koje potiče", kaže Jegere.Međutim vlasti su mu ponovno sele za vrat zbog sukoba oko droge. Tunižanin je tada bio osumnjičen da je nekoga izbo nožem, ali ponovno provukao bez optužnice. Pre dva meseca, otkriva Bild, Nemačka je obavestila Tunižane da nameravaju da deportuju Amrija, ali sa severa Afrike stigao je neverovatan odgovor: "Ne, hvala. Nemamo pojma ko je taj čovek!"

Pre mesec dana antiterorističke jedinice konačno su zaključile da je Amri ozbiljna pretnja po bezbednost. Međutim, tada je bilo već kasno, Nemci su ga potpuno izgubili iz vida. Da ironija bude veća, Tunižani su dva dana posle napada u Berlinu u svojim arhivima konačno pronašli ime Anisa Amrija. I poručili Nemačkoj da ga mogu da ga proteraju.

Tunišanin osumnjičen za teroristički napad na božićni sajam u Berlinu za kojim je nemačka policija raspisala nagradu do 100.000 evra, bio je četiri godine u italijanskom zatvoru i pušten jer nije mogao da bude deportovan u domovinu, objavili su talijanski mediji u sredu. U Italiju je pobegao posle revolucije 2011. u Tunisu.(Bild)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja