KOBNO PUTOVANJE: Najmanje 40 migranata se ugušilo u brodu od benzinskih isparenja
Foto: Reuters

Severno od Libije

KOBNO PUTOVANJE: Najmanje 40 migranata se ugušilo u brodu od benzinskih isparenja

Planeta -
Kada su spasioci stupili na brod, tela izbeglica su u potpalublju ležala u vodi, gorivu i ljudskom izmetu, rekao je komandant spasilačkog broda

RIM - Najmanje 40 migranata je danas umrlo u unutrašnjosti pretovarenog krijumčarskog broda na Sredozemnom moru severno od Libije - po svoj prilici od benzinskih isparenja, dok je 320 njihovih saputnika spasila italijanska mornarica, rekao je kapetan spasilačkog broda.

"Mrtvi su pronađeni u potpalublju", rekao je Masimo Tosi, komandant vojnog broda "Sigala Fulgosi" tokom operacije spasavanja. "To se, izgleda, zato što su udisali izduvne gasove.", dodao je. Kada su spasioci stupili na brod, tela migranata su u potpalublju "ležala u vodi, gorivu, ljudskom izmetu", rekao je Tosi. Broj mrtvih nije konačan. "Još prebrojavaju žrtve", rekao je italijanski ministar unutrašnjih poslova Angelino Alfano. Prema Tosijevim rečima, među preživelima su troje dece i 45 žena, od koji su neke "plakale za svojim muževima i decom, umrlim tokom prelaska (mora)".

Desetine hiljada migranata se ove godine odvažilo da krene preko Sredozemnog mora, u nadi da će stići do evropskih obala i dobiti azil. Oni beže od ratova, krivičnog gonjenja i siromaštva na Bliskom istoku, u Africi i Aziji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track