KOLIN PAUEL OTKRIO U IMEJLU: Izrael ima 200 atomskih bombi
Foto: AP

KOLIN PAUEL OTKRIO U IMEJLU: Izrael ima 200 atomskih bombi

Planeta -

Bivši američki državni sekretar Kolin Pauel tvrdi da Izrael ima 200 komada nuklearnog oružja, a to je naveo u imejlu koji su ove nedelje objavili ruski hakeri, navodi list Tajms of Izrael u onlajn izdanju.

Pauel je taj imejl uputio donatoru američke Demokratske stranke Džefriju Lidsu, komentarišući govor koji je izraelski premijer Benjamin Netanijahu održao u Kongresu u martu 2015. o opasnostima koje predstavlja nuklearni sporazum sa Iranom.

Bivši šef američke diplomatije izrazio je sumnju u tom da će iranske vlasti upotrebiti atomsku bombu čak i kad bi je se domogle, pošto, kako je naveo, "momci u Teheranu znaju da ih Izrael ima 200, i sve su usmerene ka Teheranu, a mi (Amerikanci) ih imamo na hiljade".

Izrael zastupa politiku takozvane nuklearne dvosmislenosti, pri čemu javno niti potvrđuje, niti opovrgava postojanje atomskog arsenala. Prema izveštaju Saveta američkih naučnika, međutim, veruje se da Izrael poseduje između 80 i 400 komada nuklearnog oružja, mada su autori tog dokumenta procenili da je njihov broj bliži 80, navodi izraelski list.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track