KOLORADO PROFITIRAO OD LEGALIZACIJE MARIHUANE: Naduvali u budžet više od milijardu dolara!
Foto: Printscreen Tweet

ISPLATILO SE

KOLORADO PROFITIRAO OD LEGALIZACIJE MARIHUANE: Naduvali u budžet više od milijardu dolara!

Planeta -

Aerička država Kolorado legalizovala je upotrebu marihuane 1. januara 2014. godine. Sada su izračunali koliku je korist imala država od 5,5 miliona stanovnika.

U prvih deset meseci ove godine u toj državi prodato je marihuane i proizvoda na bazi marihuane u vrednosti od 1,1 milijardu dolara. Kako je sve bilo savršeno legalno, tako je sve to i oporezovano, pa se u državnu blagajnu slilo oko 165 miliona dolara.

Time je u prvih 10 meseci 2016. Kolorado od marihuane zaradio više nego u celoj 2015. godini i sva je prilika da će ove godine zaraditi koliko 2014. i 2015. zajedno. Uporedou s rastom prihoda od prodaje marihuane i njenih prerađevina, pokazalo se da se u Koloradu smanjila i nezaposlenost, zbog zapošljavanja u specijaliziranim prodavaonicama i u proizvodnji, i to najčešće mladih.

Danas se procenjuje da je širom SAD u tek odnedavno legaliziranoj novoj industriji zaposleno između 100 i 150 hiljada radnika.Što se tiče zdravstvenih uticaja na stanovništvo posle legalizacije, pokazalo se da nije došlo do nikakve ekspanzije pušenja marihuane među maloletnicima, kako su upozoravali protivnici legalizacije.

Takav fenomen objašnjava se time da tinejdžerima nešto što je legalno naprosto nije posebno interesantno. S druge strane, pokazalo se i to da se broj zavisnika od alkohola i teških droga takođe nije smanjio, kao što se dogodilo na primer u Holandiji.

(express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track