KONDOM AFERA TRESE VATIKAN: Veliki majstor Malteških vitezova podneo ostavku
Foto: Printscreen/ Twitter

Sukob sa papom

KONDOM AFERA TRESE VATIKAN: Veliki majstor Malteških vitezova podneo ostavku

Planeta -

Čelnik Malteškog viteškog reda podneo je ostavku pošto se javno sukobio s poglavarom Rimokatoličke crkve zbog smenjivanja visokog zvaničnika umešanog u skandal deljenja kondoma, saopštila je danas portparolka tog drevnog katoličkog reda.

Veliki majstor Metju Festing sastao se u utorak s papom Franjom i podneo ostavku, izjavila je portparolka Marijana Balfur agenciji Asošiejted pres.

Frans pres je preneo da je portparolka rekla da je papa Franja tražio od Festinga da podnese ostavku i da je on to prihvatio.

Festing je odbio da saradjuje s komisijom koju je Vatikan imenovao da bi istražio smenjivanje velikog kancelara Albrehta fon Bezelagera, navodeći kao razlog suverenitet Malteškog viteškog reda.

Bezelager je smenjen u decembru pošto je otkriveno da je humanitarni ogranak Malteškog reda delio hiljade kondome siromašnima u Mjanmaru dok je on bio na njegovom čelu. Versko učenje zabranjuje korišćenje kontracepcije.

Bezelager je rekao da je obustavio te programe kada je saznao za njih i odbio da podnese ostavku, što su vodje Malteških vitezova smatrale sramotnim.

Papa Franja je formirao komisiju da istraži slučaj i reši spor, pošto je Bezelager rekao da mu je Festing kazao da papa želi da zbog skandala podnese ostavku, što je Vatikan negirao.

To je najnoviji primer sukobljavanja pape Franje s konzervativnijim delovima Katoličke crkve, ocenjuje AP.

Veliki majstor Malteškog reda, osnovanog u 11. veku, obično se bira doživotno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track