KONTROVERZNA ODLUKA BRITANACA: Po prvi put izdata dozvola za modifikaciju ljudskih embriona
Foto: AP 15 Maj 2013

Genetska istraživanja

KONTROVERZNA ODLUKA BRITANACA: Po prvi put izdata dozvola za modifikaciju ljudskih embriona

Planeta -
Britanske vlasti su danas po prvi put izdale dozvolu za genetsku modifikaciju ljudskih embriona, u sklopu istraživanja neplodnosi i razloga zašto se dešavaju spontani pobačaji.

"Naš komitet za izdavanje dozvola je odobrio zahtev dr. Keti Nijakan sa Instituta 'Frensis Krik' za obnovu dozvole njene laboratorije, a koja će sada obuhvatati i mogućnost genetske modifikacije embriona", saopštila je britanska Služba za ljudsku oplodnju i embriologiju, a prenela agencija AFP.

Naučnica Nijakan je izjavila da planira da modifikuje embrione koristeći tehniku CRISPR-Cas90. Ti embrioni nikad neće postati deca, budući da moraju da budu uništeni u roku od 14 dana i mogu da se koriste samo za osnovna istraživanja.

Nijakan planira da vrši modifikacije gena u prvih nekoliko dana od oplodnje, kad embrion razvija omotač od ćelija, koji će kasnije postati placenta. U istraživanju će se koristiti embrioni koji bi inače bili uništeni, a koje su donirali parovi u procesu veštačke oplodnje, kojima ti embrioni nisu potrebni.

Taj projekat bi trebalo da "pomogne neplodnim parovima i smanji bol koju sa sobom nosi spontani pobačaj", izjavio je profesor Univerziteta u Edinburgu Brus Vajtlo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track