KOPALI KANALIZACIJU PA PRONAŠLI BLAGO: Slučajno otkriveno 600 kg novca iz doba Rimljana
Foto: Youtube/Printscreen

Senzacionalno

KOPALI KANALIZACIJU PA PRONAŠLI BLAGO: Slučajno otkriveno 600 kg novca iz doba Rimljana

Planeta -

Radnici su otkrili 19 amfora ispunjenih bronzanim novcem iz 4. veka, blago velike istorijske vrednosti, u toku radova na kanalizaciji na jugu Španije, saopštile su lokalne vlasti.

"Ovo je jedinstvena kolekcija i ima malo sličnih slučajeva", rekla je direktorka Arheološkog muzeja iz Sevilje Ana Navaro, gde se sada nalaze ovi ostaci.

"Ne znamo drugo blago koje datira iz Rimskog carstva", dodala je ona i precizirala da su ove amfore, otkrivene u selu pokrajine Sevilja, imale 600 kilograma bronzanog novca iz 3. ili 4. veka.

Ne želeći da reskira u preciznoj proceni, ona ipak smatra da bi njihova vrednost mogla da bude "sigurno nekoliko miliona evra".

Kovanice imaju natpise koji su slični natpisima na imperatore Maksimina i konstantina i čini se da nikada nisu bile korišćene.

"Moguće je da su neki posrebreni i da nisu svi od bronze“, rekla je navaro i dodala da su moguće sve pretpostavke o njihovoj upotrebi, su bez sumnje bile namijenjene za plate službenicima i vojnicima.

Amfore, od kojih je devet netaknuto, otkrili su sasvim slučajno radnici koji su radili na kanalizaciji u Tomaresu, malom gradu od 25.000 stanovnika. Radovi su obustavljeni da bi se mogla izvesti dalja iskopavanja.

(Radiosarajevo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track