KORBIN BEZ DLAKE NA JEZIKU: Bin Laden nije srušio Kule bliznakinje, sve je zakuvao Zapad

Lider laburista šokira

KORBIN BEZ DLAKE NA JEZIKU: Bin Laden nije srušio Kule bliznakinje, sve je zakuvao Zapad

Planeta -
Džordž Buša Mlađi i Toni Bler su iskoristili napade 11. septembra samo kako bi pokrenuli rat, navodi se u kontroverznim člancima ovog političara

LONDON - Džeremi Korbin, novoizabrani lider laburista, druge po snazi političke stranke u Velikoj Britaniji, smatra da su teroristički napadi 11. septembra 2001. na Njujork i Vašington zapravo manipulisani kako bi se prikazalo da je za njih odgovoran Osama bin Laden i tako omogućilo Zapadu da krene u rat u Avganistanu.

Britanski mediji navode da je Korbin u članku još 2003. napisao za levičarski dnevnik "Morning star", okrivio Džordža Buša Mlađeg, bivšeg američkog predsednika i Tonija Blera, bivšeg britanskog premijera i tadašnjeg lidera laburista, da su iskoristili napade 11. septembra samo kako bi pokrenuli rat.

Foto: AP
Foto: AP

"Istoričari će sa velikim interesovanjem proučavati manipulaciju vestima kojoj smo bili svedoci proteklih godinu i po dana. Nakon 11. septembra, vrlo su glasne bile tvrdnje da su za napad odgovorni Bin Laden i Al Kaida. To se ubrzo pretvorilo u napad na talibane i zatim, suptilno, u promenu režima u Avganistanu", pisao je 2003. godine Korbin.

U nekim drugim člancima, dalo se naslutiti da podržava kontroverzne teorije zavere o "novom svetskom poretku". Tako je još 1991. u listu "Lejbur brifing" napisao da je tadašnji Zalivski rat bio prvi čin stvaranja novog svetskog poretka. U narednim godinama je u nekoliko drugih štampanih medija takođe pominjao ovu teoriju.

Bin Laden, Foto: Profimedia
Bin Laden, Foto: Profimedia

Sve ovo u javnost izlazi neposredno pred stranačku konvenciju, na kojoj će Korbin pokušati da ujedini posvađane frakcije i spreči veliki raskol pred kojim su se laburisti našli njegovim izborom za lidera. Očekuje se da će na toj konvenciji nekoliko laburističkih poslanika u britanskom parlamentu javno u svojim govorima reći da je njihova stranka sa Korbinom na čelu prosto osuđena na izborni poraz.

Džeremi Korbin, Foto: Reuters
Džeremi Korbin, Foto: Reuters

Korbin je godinama bio na ekstremno levim marginama Laburističke partije, a njegova pobeda mnogima je bila iznenađenje. Poslednjih dana se suočava sa čitavim nizom kritika na račun svojih stavova i svoje prošlosti, a napadaju ga i sa desnice, ali i iz laburističkih redova.

(Dejli Telegraf/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track