KORIŠČENJE ORUŽJA I NAPAD NA POLICAJCA: Tužilaštvo optužilo ranjenog na protestima u Fergusonu
Foto: Reuters

Ozbiljan incident

KORIŠČENJE ORUŽJA I NAPAD NA POLICAJCA: Tužilaštvo optužilo ranjenog na protestima u Fergusonu

Planeta -
Američko tužilaštvo je danas podiglo optužnicu u deset tačaka protiv Tajrona Harisa, crnog mladića kojeg je policija teško ranila tokom sinoćnjeg protestnog skupa u Fergusonu povodom godišnjice ubistva crnog tinejdžera Majkla Brauna

FERGUSON - Kancelarija tužioca u Sent Luisu Boba Mekuloka je večeras podigla optužnicu protiv Harisa (18) za dela među kojima su korišćenje oružja i napad na policajca, prenela je agencija AP.

Haris se nalazi u bolnici nakon što je jutros hospitalizovan, a policija njegovo stanje opisuje kao kritično. Harisov otac, Tajron Haris Senior, izjavio je da su mu dve devojke koje su bile sa njegovim sinom tokom protesta rekle da mladić nije bio naoružan i da je "bežao od smrtne opasnosti" u trenutku kad je ranjen.

Mirni protestni skup povodom prve godišnjice ubistva crnog tinejdžera Majkla Brauna u Fergusonu eskalirao je kasno noćas kada su demonstranti bacali kamenice i flaše na policajce, a policija teško ranila Harisa, za koga lokalni mediji navode da je blizak Braunov prijatelj.

Otac Tajrona Harisa rekao je da je njegov sin bio "veoma blizak" sa Braunom, preneo je lokalni St.Luis Post-dispeč, prenosi "Raša tudej". On veruje da se iza svega krije više nego što se govori i dodaje da je njegov sin podvrgnut operaciji rano jutros.

Šef policije u Sent Luisu Džon Belmar potvrdio je novinarima da je upucani muškarac hospitalizovan u kritičnom i nestabilnom stanju i da je imao hiruršku intervenciju. On je rekao da je do incidenta u nedelju uveče došlo kada je taj momak otvorio vatru na detektive u civilu nakon čega su ga oni pojurili i pogodili.

Osumnjičeni, kako je dodao, bio je praćen tokom protesta jer je policija verovala da je naoružan. Policajci tvrde da se približio detektivima koji su sedeli u vozilu i otvorio vatru iz pištolja koji je ukraden prošle godine. Policija je uzvratila vatru, a zatim potrčala za muškarcem i ponovo otvorila vatru na osumnjičenog koji je zatim ranjen pao, naveo je Belmar. Svi policajci koji su učestvovali u incidentu su privremeno suspendovani, rekao je Belmar i dodao da niko od njih nije ozbiljno povređen.

Policija je potom u većem broju izašla na ulice i eskalirale su tenzije između okupljenih i policajaca, prenosi CNN. Prema njegovim rečima, zbrinut je i jedan policajac koji je zadobio posekotine na licu kada je pogođen ciglom, u blizini mesta gde je nenaoružanog crnog tinejdžera prošle godine u Fergusonu ubio beli policajac, prenela je agencija Rojters.

U Ferguson, grad sa oko 21.000 ljudi, uglavnom Afro-amerikanaca, ovog vikenda su stigli mnogobrojni borci za ljudska prava, verski lideri i drugi ljudi, kako bi obeležili godišnjicu ubistva 18-godišnjeg Brauna, koji je poginuo u sukobu sa belim policajcem 9. avgusta 2014. Ubistvo Brauna i drugih crnaca u okršajima sa policijom su izazvali višemesečne proteste u Fergusonu i širom SAD, koji su ponekad prerastali u nemire, a takođe je rezultovalo jačanjem pokreta "Životi crnaca su važni", koji je ukazao na poremećene odnose između policije i manjina u mnogim američkim gradovima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja