KRIV ZA SMRT 3.681 ZATVORENIKA U AUŠVICU: Bivšem nacisti (95) sude u odsustvu
Foto: Profimedia

Preti mu zatvor

KRIV ZA SMRT 3.681 ZATVORENIKA U AUŠVICU: Bivšem nacisti (95) sude u odsustvu

Planeta -
Suđenje nemačkom bolničaru i pripadniku SS jedinica Hubertu Cafkeu za saučesništvo u ubistvu 3.681 zatvorenika u nacističkom logoru Aušvic počelo je danas u njegovom odsustvu.

Suđenje u Nemačkoj je zatim suspendovano posle sarkastične i oštre polemike u sudnici u vezi sa zdravstvenim stanjem optuženog.

Predsednik je na obavestio sud na početku da je lekar koji je juče pregledao optuženog zaključio da Cafke (95) nije u stanju da bude prebačen u sudnicu. Negodujući, oštećena strana je preko tužilaštva zatražila da optuženog pregleda njihov veštak. Suđenje je obustavljeno do odluke suda o ovom zahtevu.

Cafke je služio kao narednik u SS jedinici u Aušvicu od oktobra 1943. do januara 1944. godine i radio je kao logorski bolničar od 15. avgusta do 14. septembra 1944. godine, navodi se u dokumentima dostavljenim sudu. Optuženom se ne stavlja na teret da je direktno umešan u ubistva, nego da je bio upoznat s dešavanjima u logoru i da se pridružio organizaciji koja je svesno učestvovala u ubijanju više hiljada ljudi ili je to ubrzala.

Ukoliko Cafke bude proglašen krivim, preti mu kazna između tri i 15 godina zatvora. Medijsko interesovanje za ovaj proces je veliko.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track