NE ZNAJU NIŠTA O ISLAMU: Evo zašto džihadisti lako regrutuju borce
Foto: Ap 30 3 2014

Taktika Islamske države

NE ZNAJU NIŠTA O ISLAMU: Evo zašto džihadisti lako regrutuju borce

Planeta -

U javnost su procurili izvesni dokumenti Islamske države koji otkrivaju da većina njihovih boraca poseduje osnovno znanje o šerijatskom pravu i uopšte o islamskom učenju.

U dokumentima se, takođe, navodi da je oko 4.000 regruta dospelo do Sirije, a analiza je pokazala da 70 odsto njih ima najosnovniju predstavu o islamu. Svega 5 odsto njih poseduje "napredno" znanje o šerijatu.

To pokazuje da takvi, neinformisani pojedinci, imaju veće šanse da ih regrutuje Islamska država koja će ih potom iskoristiti za svoje ciljeve, prenosi agencija AP. To potvrđuju i svedočenja nekadašnjih boraca koji su uspeli da se iščupaju iz kandži džihadista.

"Shvatio sam da sam na pogrešnom mestu kada su mi postavljali mnoga pitanja poput koga treba da pozovu kada umrem", rekao je jedan 32-godišnjak koji je verovao da se priključio opoziciji koja se bori protiv snaga sirijskog predsednika Bašara al Asada.

On je takođe ispričao kako su on i drugi tek pristigli borci u početku morali da gledaju propagandne snimke Islamske države. Posećivali su ih imami koji su ih ohrabrivali da budu mučenici i da prekinu sve veze sa porodicom, a na kraju je bilo obavezno predati i sve elektronske uređaje. Na taj način, regruteri ih veoma lako obrade i uvedu svet zloglasne Islamske države.

Primera radi, Francuz Karim Mohamed Agad otišao je u Siriju pošto je ubeđen da će ga u Francuskoj uvek tretirati kao "prljavog Arapina". Međutim, kasnije je izbegao i iz ID jer su ga okarakterisali kao nevernika. Po povratku u Francusku je uhapšen, ali policija nije obratila pažnju na njegovog brata koji je učestvovao u pokolju u Parizu prošlog novembra.

"Moja religijska verovanja nisu imala nikakve veze sa odlaskom u Siriju. Islam je iskorišćen kako bi me uhvatili u zamku", rekao je.

Na Amazonu se čak mogla naći knjiga "Kuran za početnike" koju su naručila dva britanska državljanina pre nego što su otišli za Siriju. To možda najbolje ilustruje nedostatak bilo kakve predstave o tome u šta se upuštaju, prenosi AP.

Takvi regruti traže uzbuđenje i pripadnost grupi, kaže bivši operativac CIA.

"Oni koji se dobro razumeju u verska učenja nikad neće pristati da budu bombaši samoubice", rekao je.

(AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track