Spektakl nad Rijom

(KURIR TV) SVETO BRDO KORKOVADO: Reporteri Kurira doživeli neobično iskustvo sa najpoznatijim Isusom

Planeta -

Biti u Rio de Žaneiru a ne posetiti brdo Korkovado na kome se izdiže spektakularna statua Isusa Hrista, jednostavno je neshvatljivo.

Impresivna, pomalo zastrašujuća bela statua Isusa sa raširenim rukama kao simbolom mira, bila je cilj posete reportera Kurira, koji su tom prilikom doživeli neobično iskustvo.

Od sunčanog dana, sa temperaturom od preko 30 stepeni odjednom se nad Korkovadom nadvila nezapamćena oluja sa jakim vetrom.

Statua Isusa Hrista u umetničkom deko stilu visoka 38 metara, od čega 30 otpada na samu statuu, a osam na postolje, podignuta je 1931. i kao moćan simbol hrišćanstva je postala ikona grada i većine brazilskih stanovnika.

Ideju za podizanje statue lansirao je sredinom 1850-ih katolički sveštenik Dom Pedro Bos i zatražio finansijsku pomoć princeze Izabele od Portugala. Ona nije bila zainteresovana, a ideja je potpuno sahranjena 1889. kada je Brazil postao republika i kada je donet zakon o razdvajanju crkve i države.

Drugi predlog za podizanje statue na planini potekao je od Nadbiskupije Rio de Žaneira 1921. koja je organizovala "nedelju spomenika" za prikupljanje priloga vernika širom Brazila. Projekat je uradio lokalni inženjer Eitor da Silva Košta, a statuu je izvajao francuski vajar poljskog porekla Pol Landovski.

Reporteri Kurira na vrhu Rija
Reporteri Kurira na vrhu Rija

Podizanje statua trajalo je pet godina, a izgrađena je od ojačanog betona koji je prekriven mekim kamenom u obliku sapuna koji se inače lako obrađuje i otporan je na ekstremne vremenske uslove.

Tom prilikom napravljana je i specijalna železnička pruga kako bi se veliki delovi statue vozom prebacili do vrha planine. Upravo ta pruga i neobičan crveno voz sa natpisom "Trem do Corcovado" i dva kupea, voze iz grada do vrha brda. Čari neobične vožnje upotpunjuje krajolik šume Tidžuka, koja još uvek krije mnoge neistražene biljne vrste. Povratna karta košta 36 reala (1 evro - 3.5 reala).

Posle 20-minutne vožnje stižene u podnožje vrha brda. Odatle se liftom ili peške, uzbrdo preko 230 stepenica, stiže do nogu Isusa Hrista, koji prosto blista svojom belom bojom.

Raspon ruku gotovo je jednak visini, jer je dug 28 metara. Godišnje se Isusu na Korkovadu pokloni više od milion posetilaca.

Iz njegovog krila vidi se čitav grad, bilo da se radi o plaži Kopakabana, stadionu "Marakana" ili nekom drugom delu Rija.

Izveštači Kurira iz Rija: Dejan Ignjatović, Mladen Radulović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track