Lekar oboleo od ebole vraćen u SAD na lečenje
Foto: Ebola, Kent Brentli, Tanjug

Lekar oboleo od ebole vraćen u SAD na lečenje

Planeta -
Brentli prebačen je privatnim i specijalno opremljenim avionom u Atlantu, saopštila je dobrotvorna organizacija koje je 33-godišnjeg lekara poslala u Monroviju, glavni grad Liberije

VAŠINGTON - Američki lekar Kent Brentli koji je pre sedam dana oboleo od ebole u Liberiji, gde je lečio pacijente, danas je specijalnim avionom vraćen u SAD.

To je prvi put da se na američkom tlu nalazi osoba obolela od tog smrtonosnog virusa. Brentli prebačen je privatnim i specijalno opremljenim avionom u Atlantu, saopštila je dobrotvorna organizacija koje je 33-godišnjeg lekara poslala u Monroviju, glavni grad Liberije.

Lokalna televizija prikazala je snimke sletanja aviona iz kojeg je Brentli izašao u skafanderu sličnom onom što nose astranauti. Pri hodanju su mu pomogle dve osobe, takođe u skafanderima. Drugi oboleli pacijent od ebole, medicinska sestra Nensi Rajtbol, uskoro će biti vraćena u SAD. Lekari su naveli da je stanje obolelih Amerikanaca stabilno ali veoma ozbiljno. Oni će biti lečeni u bolnici Atlante, gde postoji specijalno odeljenje za karantin.

Prema poslednjim podacima Svetske zdravstvene organizacije, od početka epidemije ebole, u januaru ove godine u nekoliko država zapadnog dela Afrike, umrlo je 729 osoba, dok je zaraženo više od 1.300. Epidemija ebola izbila je u januaru ove godine u Gvineji i u martu se proširila na susednu Liberiju i Sijera Leone.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track