MAĐARSKA ZABRANILA ULAZAK VOZOVA IZ SRBIJE: Izbeglice ostale u Subotici
Foto: Reuters

Nisu imali dokumenta

MAĐARSKA ZABRANILA ULAZAK VOZOVA IZ SRBIJE: Izbeglice ostale u Subotici

Planeta -
Mađarske železnice na svoju teritoriju nisu primile dva voza iz Srbije, jer su u njima bili migranti

Na subotičku železničku stanicu jutros je pristiglo više desetina izbeglica, mahom iz Sirije, kojima nije dozvoljen prelazak na mađarsku teritoriju. Migranti nisu želeli da izađu iz voza jer su kupili karte za Budimpeštu, iako nisu imali potrebna dokumenta za ulazak u zemlju.Međutim, više desetina njih, mahom iz Sirije, bili su primorani da napuste vagone i autobusima se zaputili u pravcu Kanjiže i Horgoša.

U međuvremenu su "Železnice Srbije" saopštile da mađarske železnice nisu dozvolile međunarodnim vozovima koji su iz Beograda išli za Budimpeštu da pređu na mađarsku teritoriju zbog velikog broja migranata koji su se u njima nalazili.Tako je voz, koji je sinoć u 21.48 krenuo iz Beograda, zaustavljen noćas u Subotici, gde je stajao sve do 7.45. Tada je definitivno otkazan njegov dalji saobraćaj ka Mađarskoj. Migranti koji su bili u tom vozu ostali su u Subotici."Srbija Voz", nova železnička kompanija za prevoz putnika, organizovala je dalji prevoz putnika koji nisu imali problema sa ulaskom u Mađarsku.Problema je bilo danas i u saobraćaju međunarodnog voza "Avala", koji je iz Beograda krenuo u 7.17 preko Budimpešte za Beč.

foto: Tanjug
foto: Tanjug

Ni ovaj voz mađarske železnice danas u podne nisu želele da prime na svoju teritoriju, te je "Avala" stajala u stanici Aleksandrovo predgrađe - sve dok iz njegovog sastava nisu isključeni vagoni u kojima su se nalazili migranti.Tek nakon toga "Avala" je nastavila dalju vožnju ka Budimpešti i Beču, uz zakašnjenje od skoro dva sata, navodi se u saopštenju.

Inače, mađarske vlasti su danas dopustile izbeglicama da koriste redovne železničke linije koje vode preko zapadne granice do Austrije i dalje prema Nemačkoj, saopštila je vlada u Budimpešti.Ta zemlja je tako odustala od provera viza koje je ranije primenjivala kako bi sprečila izbeglice da bez poteškoća stignu javnim prevozom do Austrije i Nemačke, prenela je agencija AP.Kolone i dalje pristižu u PreševoInače, u toku noći i jutra više stotina ljudi pristiglo je u Preševo gde je do sada registrovano više od 70.000 migranata. U Prihvatnom centru dobijaju potvrde o privremenom boravku, hranu, vodu i zdravstvenu negu.I dalje u kolonama pristižu iz Makedonije ili kampa u Miratovcu, a ispred prihvatnog centra postavili su šatore, kartone, ćebad, vreće za spavanje. Većina njih sprema se za dalji put na sever - ka Nemačkoj i drugim zemljama Zapadne Evrope.Ogromne količine smeća najveći je problem za meštane i komunalno preduzeće koje broji svega 12 radnika i jedno vozilo.

"Džaba čistimo, sada očistimo pa posle dva sata opet. I samo zvone telefoni - molim te, hajde izađite na teren. Danas je nedelja, radimo subotom, nedeljom, non-stop, prepodne, popodne", kaže šef Gradske čistoće Adnan Rašiti.

foto: Rojters
foto: Rojters

Posle registrovanja i dobijanja papira, migranti nastavljaju ka Mađarskoj. Idu vozom ili autobusima privatnih preduzetnika, koji kreću bez utvrđenog reda vožnje - kad prime dovoljan broj putnika.U protekla 24 sata u Mađarsku je ušlo oko 1.000 izbeglica. Najveći broj njih prešao je granicu u Županiji Čongrad gde se pored mesta Reske nalazi prihvatni centar.Pridošle je mađarska policija sprovela u novi "Centar za strance", kod njene južne granice, pored četiri metra visoke ograde sa bodljikavom žicom na vrhu, javljaju izveštači Rojtersa.

Migranti koji su stigli bili su umotani u ćebad i vreće za spavanje zbog jesenjeg zahlađenja. Policija ih je odmah preuzela i odvela u novi kamp, smešten među drveće u blizini mađarskog grada Reske.Policija ga naziva "Centrom za strance" i kaže da ima 100 velikih šatora za 1.000 ljudi. Otvoren je za vikend i nalazi se blizu ranijeg kampa, u kome su se proteklih dana migranti pobunili, rušeći drvene pregrade i bežeći na obližnji auto-put.Od sinoć tamo traje nadmudrivanje policije i migranata koji su u tihom protestu i traže da ih puste dalje, što policija odbija.

Izbeglice koje su uspele da se probiju do budimpeštanske stanice "Keleti", a ima ih više stotina, čekaju u redu za karte prema Heđešhalomu kod mađarsko-austrijske granice. Oni koji su juče krenuli peške prema Austriji, uglavnom ulaze u vozove u drugim mestima u Mađarskoj, koji vode prema Heđešhalomu a neki nastavljaju peške prema Austriji, a policija ih ne ometa.Oko hiljadu migranata je na austrijsko-mađarskoj granici na teretnom terminalu gde čekaju ukrcavanje u autobuse koji će ih prevesti do vozova u Nikelsdorfu, pa dalje za Beč i Nemačku. Oni su zadovoljni što su stigli do Austrije gde ih dobro tretiraju.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track