NAJMLAĐI OSUMNJIČENI ZA MASAKR U ŠARLI EBDO: Za vreme napada bio sam u školi
Foto: Rojters, Napad, Prorok Muhamed

Drugari mu daju alibi

NAJMLAĐI OSUMNJIČENI ZA MASAKR U ŠARLI EBDO: Za vreme napada bio sam u školi

Planeta -
Hamid Murad ispričao je policajcima da je na internetu video da ga traži policija, ali da je on bio u školi na nastavi kada se napad u kome je stradalo 12 osoba dogodio

PARIZ - Hamid Murad (18) koji je osumnjičen da je jedan od trojice terorista koji je učestvovao u napadu na redakciju lista Šarli Ebdo" kada su tragično nastradalo 10 karikaturista i novinara kao i dva policajca, sam je ušetao u policijsku stanicu u sredu kasno uveče i predao se policajcima.

Mourad se navodno policiji predao nakon što je na internetu video da ga povezuju s napadom i tvrdi da je nevin. Mladić je kazao policiji da je bio na nastavi, što su, po javljanju medija, potvrdili i njegovi prijatelji.

Navodno je bio u školi u Charleville-Mezièresu nedaleko granice sa Belgijom i Luksemburgom. Kolege su ga podržali i na internetu gde tvrde da policija ima pogrešnog tinejdžera ili da postoje dvojica Hamida Murada.

Naime rano jutros francusli list Liberasion objavio je da se najmlađi osumnjičeni za napad na redakciju lista "Šarli Ebdo" predao se policiji, dok potraga za preostalom dvojicom i dalje traje, piše francuski "Liberasion".

Kako je list naveo Hamid Murad (18) se sam javio stanicu policijsku u blizini granice sa Belgijom, kako se navodi, "kada je čuo svoje ime medjima".

Pojedini francuski mediji navode da je izjavio da je nevin i da je bio u školi u trenutku napada u kom je ubijeno 12 ljudi.

Istovremeno, francuska policija objavila je fotografije dvojice begunaca, braće Saida (34) i Šerifa Kuačija (32), za koje se veruje da su izvršili masakr u "Šarli Ebdou".

Policija je upozorila da su njih dvojica najverovatnije naoružani teškim naoružanjem i da su opasni, kao i da su povezani sa jednom jemenskom terorističkom mrežom.

Jake policijske snage su tokom noći pretresle više lokacija u Francuskoj u potrazi za njima dvojicom. Mediji su sa pažnjom pratili pretres jednog stana u Remsu koji je završen bez ispaljenog metka i izvestili da cilj akcije nije hapšenje već prikupljanje DNK podataka i drugih dokaza.

U potrazi učestvuje više od 3.000 francuskih policajaca,

Sva trojica osumnjičenih su rođeni u Francuskoj, a braća Kuači su rodom iz Pariza i imaju francusko državljanstvo. Trenutno nije poznato koje je nacionalnosti Murad.

Prema pisanju svetskih medija, braća su jedan period života provela u Jemenu, gde su prošli terorističku obuku. U napadu na list "Šarli Ebdo" ubijeno je 12 ljudi, a 11 osoba je ranjeno. Među ubijenima su glavni urednik lista Stefan Šarbonije, trojica istaknutih karikaturista, kao i dvojica policajaca.

U Francuskoj je proglašen Dan žalosti.

Uskoro opširnije...

( b 92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track