MEDVEDEV: Ukrajina neće platiti dug Rusiji jer su prevaranti
Foto: AP

Ići će na sud

MEDVEDEV: Ukrajina neće platiti dug Rusiji jer su prevaranti

Planeta -
MOSKVA - Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je danas da Ukrajina neće platiti tri milijarde dolara duga Rusiji, jer su "oni prevaranti", javlja ruska novinska agencija Tas.

"Imam osećaj da neće platiti dug, jer su prevaranti. Oni odbijaju da vrate novac", izjavio je Medvedev u redovnom godišnjem obrahanju novinarima.

"Svakako da ovo nećemo trpeti. Ići ćemo na sud, tražićemo bankrot po osnovu svih ukrajinskih zajmova", izjavio je Medvedev.

On je rekao da je iznenađen stavom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o ukrajinskom dugu prema Rusiji. "Uvek kada dve vlade potpišu ugovor, to je suvereni zajam. To nikada nije bilo dovedeno u pitanje. Neverovatno je kako međunarodne organizacije sada tvrde da ovaj zajam nije baš suvereni. To je glupost, i flagrantna i cinična laž", rekao je Medvedev, a prenosi ruska agencija Tas.

Kako je ranije izvestio američki list Volstrit DŽornal, MMF je izmenio pravila kreditiranja, čime je otvoren put da se Ukrajini isplati nova finansijska pomoć.

Prethodno je, prema pravilima MMF-a, bilo zabranjeno kreditiranje država koje imaju dugovanja prema drugim zemljama, što je, kako navodi američki list, propis koji bi sprečio isplatu MMF-ovog paketa pomoći Ukrajini, u slučaju da zvanični Kijev do kraja ove godine ne isplati tri milijarde dolara duga Moskvi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja