MEKSIKO LJUT NA PAPU: Kako to misliš da će droga meksikanizovati tvoju Argentinu?
Foto: AP

Oštro

MEKSIKO LJUT NA PAPU: Kako to misliš da će droga meksikanizovati tvoju Argentinu?

Planeta -
Vlada u Meksiko Sitiju šalje protestnu notu poglavaru Rimokatoličke crkve zbog opaske o poratstu trgovine drogom u njegovoj rodnoj zemlji, što je nazvao meksikanizacijom

MEKSIKO SITI - Meksiko će poslati protestnu notu Vatikana zbog navodnih komentara pape Franje o mogućoj "meksikanizaciji" njegove rodne Argentine usled porasta trgovine drogom u toj zemlji, saopštile su danas meksičke vlasti.

Meksički šef diplomatije Hose Antonio Meade je izjavio da se sastao sa diplomatskim izaslanikom Vatikana u Meksiku Kristofom Pjerom, da bi ga obavestio o slanju protestne note, prenela je agencija AP.

"Izražavamo tugu i zabrinutost zbog komentara koji su navodno izneseni u privatnom pismu pape Franje", rekao je Meade, govoreći o pismu koji je papa uputio argentinskom poslaniku Gustavu Veri, a u kojem govori o trgovini drogom u Argentini.

"Nadam se da imamo dovoljno vremena da bismo izbegli meksikanizaciju. Razgovarao sam sa nekim meksičkim biskupima i sitacija sa drogom je tamo strašna", navodi se u pismu poglavara Katoličke crkve.

Vera je za argentinski list Todo notisijas rekao da papa "veoma voli meksički narod", ali je zabrinut da Argentina ne krene putem "nezvaničnog građanskog rata između kartela".

Portparol Vatikana Federiko Lombardi nije želeo da potvrdi ni da negira autentičnost pisma, u skladu sa uobičajenom politikom Vatikana da ne komentariše ličnu ili pastoralnu komunikaciju pape.

Meksiko se već godinama bori sa raširenom trgovinom droge, a meksički karteli su proširili "poslovanje" i na druge zemlje sveta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja