MESEC DANA OD POČETKA BITKE NAD BITKAMA: Borbe za Mosul biće sve teže
Foto: Reuters 7 Novembar

Napad na kalifat

MESEC DANA OD POČETKA BITKE NAD BITKAMA: Borbe za Mosul biće sve teže

Planeta -

Iračke snage koje su pre mesec dana pokrenule ofanzivu za oslobađanje grada Mosula od džihadista, ušle su u neke delove grada dok se pripadnici Islamske države žestoko brane da ostanu na svojim položajima, ocenila je danas agencija AFP.

Bezbednosne snage Iraka pokrenule su 17. oktobra veliku ofanzivu za preuzimanje Mosula, drugog grada po veličini u rukama džihadista od 2014.

Elitne antiterorističke jedinice na prvoj liniji fronta preuzele su određene zone na istoku grada, dok su druge antidžihadističke snage ušle u severni deo Mosula.

"Borbe u samom gradu će verovatno biti sve teže kako iračke snage budu napredovale ka istorijskom centru", ocenio je američki stručnjak za Irak Patrik Martin. SAD, koje predvode vojnu koaliciju i pomažu Irak u borbi protiv Islamske države, saopštile su da je nekoliko stotina džihadista ubijeno od početka ofanzive, ali taj podatak nije potvrđen iz nezavisnih izvora, naveo je Frans pres.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iračke snage nisu saopštile broj stradalih u svojim redovima. Portparol iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova Saad Maan izjavio je da je više od jedne trećine Mosula oslobođeno, što znaći da je dobar deo istočnog i zapadnog dela i dalje u rukama džihadista.

Iračke snage, Foto: Reuters
Iračke snage, Foto: Reuters

Iračke snage se sad približavaju južnom delu Mosula gde se nalazi aerodrom. Iračka vojska oslobodila je tokom prošle godine veći deo oblasti pod kontrolom džihadista, među kojima i gradove Ramadi, Hit i Hutbu u provinciji Anbar, zapadno od Bagdada.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Islamska država poslednjih meseci pojačala je napade na civile u naseljenim oblastima daleko od linije fronta, a pod njenom kontrolom i dalje veći deo teritorije na severu i zapadu Iraka, kao i u susednoj Siriji.

POČINJE NAJVEĆA BITKA DO SADA: 30.000 Kurda juriša na Raku!

(UZNEMIRUJUĆE) IRAČKE VOJNIKE SAM BOG SAČUVAO: Džihadisti im bacili bombu pod noge ali su preživeli

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track