MISTERIJA TAMNE MATERIJE: Pronađena peta sila prirode! Da li ćemo pisati nove zakone fizike?
Foto: Profimedija

Naučnici oduševljeni

MISTERIJA TAMNE MATERIJE: Pronađena peta sila prirode! Da li ćemo pisati nove zakone fizike?

Planeta -

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji misle da su pronašli petu osnovnu silu prirode. Moguće otkriće do sada nepoznate sub-atomske čestice, smatraju fizičari, moglo bi konačno da reši misteriju uloge takozvane tamne materije.

Novootkriveni bozon poseduje prethodno neviđene karakteristike, koje dalje otvaraju pitanje o tome da li sektor materije postoji istovremeno i na istom mestu sa "mračnim" sektorom, sa kojim reaguje putem nevidljive sile.

"Ukoliko se ispostavi kao tačno, to je revolucionarno!", rekao je profesor fizike i astronomije na Univerzitetu u Kaliforniji Džonatan Feng.

"Decenijama znamo za četiri fundamentalne sile: gravitaciju, elektromagnetizam, slabu i jaku nuklearnu silu. Ako ovo otkriće eksperimentalno potvrdimo, otkriće pete osnovne sile u potpunosti će promeniti naše shvatanje univerzuma", objasnio je Feng.

Naučnici sa Univerziteta došli su do ovog otkrića proučavajući podatke iz prošlogodišnje studije Mađarske akademije nauka (MAN), u kojima je uočena anomalija u raspadu radioaktivnih čestica, koja je nagovestila da možda postoji nepoznata čestica čak 30 puta teža od elektrona.

Eksperimenti nisu potvrdili otkrića Mađara, ali su doveli američki tim do toga da postavi novu teoriju koja predlaže da je za anomaliju odgovorna peta osnovna sila i da je nepoznata čestica zapravo "mračni foton", odnosno takozvani fotofobijski X bozon.

(Newsweek.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track