MISTERIJA U KREMLJU: Nov Putinov šef kabineta nooskopom skenira ljudske odnose i pare
Foto: Reuters

Pronalazač ili čudak?

MISTERIJA U KREMLJU: Nov Putinov šef kabineta nooskopom skenira ljudske odnose i pare

Planeta -

Tajanstveno je ne samo šta je "nooskop" i kako funkcioniše, nego i ko je Anton Vajno, čovek koji ne daje intervjue, ali zato munjevito napreduje u Kremlju - došao je na mesto iskusnog Sergeja Ivanova, nekadašnjeg ministra.

Poreklom je iz Estonije, a radio je kao diplomata - pored ostalog i u ruskoj ambasadi u Kini.

BBC-ova služba na ruskom otkrila zanimljive detalje o Vajnovom akademskom radu, pored onog opštepoznatog - magistrirao je ekonomiju i doprineo raznim naučnim publikacijama. Ono šta je zbunilo novinare je članak pod naslovom "Kapitalizacija budućnosti", koji je objavljen 2012. godine u specijalizovanom časopisu Ekonomija i pravo, a potpisan je pseudonimom "AK Vajno", za koji se predpostavlja da ga je napisao upravo Putinov novi šef kabineta Anton Vajno.

Tekst je pisan stručnim jezikom za koji i eksperti kažu da je "teško razumljiv", uz jednako komplikovane dijagrame i tabele, a govori o novim načinima organizovanja i shvatanja društva. U tekstu se objašnjava da su "ekonomija i društvo postali suviše kompleksni za rukovođenje na dosadašnje načine i da je vladama potreban novi način njihovog regulisanja i kontrolisanja".

Kao najveća misterija, u tekstu je opisana nova naprava "nooskop", koja, kako se navodi, "prodire u globalnu svest i beleži promene u biosferi i ljudskim aktivnostima", prenosi BBC. Ruski BBC je istražio da li "nooskop" zaista postoji i da li je autor bio ozbiljan u svom tekstu.

Odgovor je dao Viktor Sarajev, istaknuti ekonomista koji je sarađivao sa Vajnom u pisanju mnogih tekstova. Sarajev tvrdi da je "nooskop" naprava koja "skenira međuljudske odnose, predmete i pare", a doprinos ove naprave poredi sa izumima poput mikroskopa ili teleskopa. Sarajev, međutim, nije precizirao da li "nooskop" postoji ili je u fazi razvoja.

Ruski akademici su skeptični o Vajnovim teorijama.

BBC tvrdi da
BBC tvrdi da

"U ovom tekstu nema nauke. Mitološke hipoteze o budućnosti su u suprotnosti sa progresivnim idejama ruskih reformskih istražitelja u godinama posle raspada SSSR" izjavio je istaknut profesor Ffilozofije Simon Kordonski.

Još jedan moskovski univerzotetski profesor, Vitalij Kurenji, tvdi da ga "brine aurtor ovog teksta" jer se vodi "utopijskom idejom koja nema veze sa naukom i promoviše neku vrsti sistema vlasti koji visoki zvaničnici treba da nametnu građanima".

Vajnove teorije ipak imaju smisla, jer mogu da budu deo sistema koji se protekle decenije pojavio u ruskoj politici kada je Putin odlučio da preuzme kontrolu posle haosa devedesetih, piše BBC. Ukoliko se dokaže da su naucnik sa pseudonimom AK Vajno i Anton Vajno iste osobe, u šta veruje većina, onda će nam naredni meseci "nooskop" obezbediti "bolju budućnost", piše BBC.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track