MOSKVA OGORČENA KARIKATUROM U ŠARLI EBDOU: Ismevanje pada ruskog aviona je sra.e po papiru!
Foto: Printscreen YouTube

Preterali

MOSKVA OGORČENA KARIKATUROM U ŠARLI EBDOU: Ismevanje pada ruskog aviona je sra.e po papiru!

Planeta -

Francuski satirični časopis Šarli ebdo objavio je u svom najnovijem broju karikature na kojima je prikazana nesreća aviona ruskog Ministarstva odbrane koji se pre četiri dana srušio u Crno more, pri čemu je poginulo 92 ljudi.

Na jednom crtežu prikazan je pad aviona, u kojem vođa orkestra izvodi ton "a", uz natpis "Repertoar horova Crvene armije se proširuje".

Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Na drugoj karikaturi stoji komentar: "Loša vest. Putin nije bio unutra".

Igor Konašenkov, portparol Ministarstva odbrane Rusije kom je 64 članova vojnog ansambla "Aleksandrov" poginulo u udesu Tu-154, izjavio je da su karikature Šari ebdoa "pražnjenje creva po papiru".

"Čak je i obraćanje pažnje na tu odvratnu gadost je ponižavajuće za normalnog čoveka. Kazaću samo - nemojte da se umažete. Ako je to, da prevalim preko jezika, 'tvorevina' i izraz 'zapadnih vrednosti' - njihovi vlasnici i zaštitnici su prokaženi", naveo je on.

Komesar za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Konstantin Dolgov izjavio je u sredu da je taj francuski magazin izgubio ljudsko dostojanstvo objavivši karikaturu nesreće ruskog aviona, preneo je Tass.

"Objavljivanjem karikatura tragedije aviona Tu-154, zaposleni u Šarli ebdou su u potpunosti sebe izbacili iz redova ne samo novinara, već i svih civilizovanih ljudi", napisao je Dolgov na Fejsbuku.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da rukovodstvo Francuske nema nikakve veze s radom ovog magazina i da su zaposleni u redakciji tog nedeljnika slobodni da izraze svoje stavove.

Šarli ebdo je u svom poslednjem ovogodišnjem izdanju, koje se našlo na kioscima u sredu, objavio i karakature nedavnog ubistva ruskog ambasadora Andreja Karlova u Turskoj.

Ovo nije prvi put da isti francuski časopis objavljuje kontroverzne karikature povezane s Rusijom - u novembru 2015. objavio je crteže na temu nesreće ruskog aviona "Kogalimavia" A321 u Egiptu, u kojoj je poginulo 224 ljudi, što je i tada izazvalo oštre kritike Rusije, podseća Tass. Takođe, u oktobru 2016, Šarli ebdo objavio je karikature otvaranja Ruskog pravoslavnog kulturnog centra u Parizu, dodaje ruska agencija.

Šarli ebdo, koji je između ostalog objavljivao i karikature proroka Muhameda, postao je poznat širom sveta kad je 7. januara 2015. na redakciju tog lista u Parizu izveden džihadistički napad, u kom je ubijeno 12 osoba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track