MOSKVA OPTUŽUJE KIJEV ZBOG NAPADA NA CIVILE U DONBASU: Ukrajinske snage krše Ženevsku konvenciju!
Foto: Printscreen Raša Tudej

Varvarski napadi

MOSKVA OPTUŽUJE KIJEV ZBOG NAPADA NA CIVILE U DONBASU: Ukrajinske snage krše Ženevsku konvenciju!

Planeta -

MOSKVA - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je danas ukrajinske oružane snage za kršenje Ženevske konvencije zbog granatiranja civilnih oblasti na istoku Ukrajine, kao i za korišćenje oružja zabranjenog prema Sporazumu iz Minska.

Portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova je, na konferenciji za novinare u Moskvi, istakla da za "varvarizam nema opravdanja" i da su ukrajinske snage tokom noći žestoko granatirale oblasti gde su žene i deca.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u četvrtak u Budimpešti da se situacija u Donbasu pogoršava zato što je Kijevu potreban novac, pa time pokušava da se prikaže kao žrtva u očima EU, prenosi Tass i navodi da je Putin posle razgovora s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Budimpešti rekao i da ukrajinske vlasti pokušavaju da se izbore s opozicijom skretanjem pažnje na pogoršanje u Donbasu.

Putin je takođe optužio Kijev za provociranje ovonedeljnog razbuktavanja borbi u istočnoj Ukrajini i dodao da je to nameštaljka osmišljena kako bi se pridobila podrška administracije predsednika SAD Donalda Trampa.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin je rekao da ukrajinske vlasti ne žele normalizaciju situacije u Donbasu, već rešenje konflikta vojnim putem. Na sednici Saveta bezbednosti UN Čurkin je naveo podatke poslednjeg izveštaja misije OEBS-a po kojima je broj kršenja prekida vatre porastao do 10.000 za 24 časa.

BONUS VIDEO:

Kurir TV: Zašto je MIG 35 bolji od F 35?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track