MRAČNA TAJNA BRITANSKOG KRALJEVSTVA: Kosti stare 300 godina otkrile prevare i brutalnu osvetu
Foto: Printscreen Tviter

JEZIVO

MRAČNA TAJNA BRITANSKOG KRALJEVSTVA: Kosti stare 300 godina otkrile prevare i brutalnu osvetu

Planeta -

Građevinari su otkrili ljudske ostatke tokom renoviranja dvorca Lajne u Hanoveru koji je bio sedište hanoverskih kraljeva i dom vojvode Djuka Džordža Ludviga od Bruncvik-Luneburga, kasnije kralja Džordža I i njegove supruge Sofije Doroteje.

U laboratoriji koja se nalazi u blizini tog grada naučnici trenutno proučavaju kosti stare 300 godina ne bi li uz njihovu pomoć rešili misteriju nestanka osobe pre 322 godine.

Ovaj slučaj naročito je zanimljiv jer nije reč o bilo kojoj nestaloj osobi, nego o osobi povezanoj s britanskim kraljevskim dvorom.

U središtu pažnje je engleski kralj Džordž I koji je zarobio svoju suprugu u toranj na 30 godina, dok je njen ljubavnik netragom nestao, piše MSN Nnjuz.

Dogovoren i nesrećan brak

Sofija Dorotea se za svog rođaka i budućeg kralja udala sa samo 16 godina. Brak je bio dogovoren i, logično, vrlo nesrećan. Džordž je zakonitu ženu ignorisao kako bi vreme provodio s ljubavnicama, što je Sofiju nagnalo da pronađe utehu izvan braka. Pronašla ju je u grofu Filipu Kristofu von Konigsmarku.

Njihova veza je trajala dve godine, a par se dopisivao u šifriranoj prepisci. Njihova pisma, stara trista godina i dalje postoje.

Leta 1694. Sofija i Filip dogovorili su se da će zajedno pobeći, ali njihova tajna je otkrivena i posle poslednjeg kasnonoćnog sastanka, grof Filip je nestao.

Ubijen zbog ljubavi

Glasine su u to vreme kružile kako je ubijen po naredbi Džordža i da je njegovo telo bačeno u reku ili zakopano u dvorske zidine. Ne zna se što se tačno dogodilo, jer njegovo telo nikada nije pronađeno.

Džordž se, pošto je saznao za aferu, razveo od Sofije i zaključao je u dvorac Alden do kraja života. Zaključana je s 28, a u kuli je provela 30 godina, daleko od svoje dece.

Džordž je 1714. postao engleski kralj Džordž I. Podanici ga nisu posebno dobro primili jer su ga smatrali nemačkim otimačem krune.

Okrutan i hladan vladar

"Džordž nije bio osoba koju su posebno voleli. Bio je hladan, često i okrutan. Sigurno je postojalo mnogo glasina da je on odgovoran za nestanak, a vrlo je verovatno da je tako i bilo", rekla je profesorka Kejt Vilijams.

Naučnici sada istražuju da li bi pronađene kosti mogle da daju neke odgovore na pitanje o dokazu za navode o zločinu kralja Džordža I.

( Net.hr/ NBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track