NAJAVIO POVRATAK: Sarkozi će se kandidovati na predsedničkim izborima 2017. godine
Foto: AP

Bivši francuski predsednik

NAJAVIO POVRATAK: Sarkozi će se kandidovati na predsedničkim izborima 2017. godine

Planeta -

Bivši francuski predsednik Nikolas Sarkozi najavio je da se vraća u politiku, rekavši da će se kandidovati na predsedničkim izborima 2017. godine.

Sarkozija (61) je na poslednjim izborima 2012. porazio trenutno veoma nepopularan predsednik Fransoa Oland, ali se već dugo očekivalo da će pokušati da se vrati u Jelisejsku palatu.

"Odlučio sam da se kandidujem na predsedničkim izborima 2017. Osetio sam da imam snage da vodim ovu bitku u nemirna vremena naše istorije", poručio je Sarkozi na Tviteru uoči izlaska njegove knjige "Sve za Francusku" u sredu.

Sarkozi, hiperaktvina i kontroverzna osoba koju su desni glasači ili voleli ili mrzeli, nije rekao hoće li učestvovati na unutarstranačkim izborima konzervativne stranke "Republikanci" raspisanim za novembar. Na njima želi da učestvuje još desetak kandidata, a najviše izgleda u anketama ima bivši premijer i gradonačelnik Bordoa Alan Žup.

Sarkozi nije skrivao želju da se vrati na vlast otkako je krajem 2014. postao predsednik najjače stranke na desnici, UMP-a, koji je u maju preimenovan u stranku Republikanci.

Predsednički izbori u Francuskoj održaće se 23. aprila i 7. maja 2017. godine.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track