NAJBOLJI RUSKI TENK VS NAJBOLJI RAKETNI SISTEM SAD: Šta mislite ko bi pobedio?
Foto: Printscreen/Twitter

Poređenje oružja

NAJBOLJI RUSKI TENK VS NAJBOLJI RAKETNI SISTEM SAD: Šta mislite ko bi pobedio?

Planeta -

Ruski tenk T-14 "Armata" ima napredne bezbednosne funkcije, tako da američki protivtenkovski raketni sistemi "Tou" (TOW) neće moći lako da ga unište, piše Nešenel interest.

"Kao što su viktorijanske dame nosile višeslojne suknje kako bi izbegle neželjenu pažnju, tenk ’Armata‘ ima nekoliko nivoa zaštite“, navodi se u članku.

Pre svega, T-14 je opremljen aktivnim sistemom zaštite "Avganit" koji ima različita sredstva za uništavanje. Ona štiti sve strukturne elemente tenka, a takođe upozorava posadu o dolazećem projektilu.

Sistem "Avganit" može da obara sa kursa rakete koje se približavaju T-14. Četiri multispektralne instalacije sa dimnim bombama čine "Armatu“ nevidljivu kako golim okom tako i radarskim sistemom za navođenje. A ako neprijatelj ne vidi tenk, on ne može da ga pogodi, naročito ako je oklopno vozilo u pokretu.

Osim toga, sistem zaštite "Armate" može da uništi dolazeće rakete. Radari automatski okreću kupolu tenka u pravcu projektila da bi mogli da se koriste sistemi za aktivno poražavanje.

Čak i ako "Avganit" ne proradi, onda na red dolazi sistem dinamičke zaštite "Relikt" koji omogućava da se neutrališe neprijateljski projektil pre nego što pogodi cilj.

Ukoliko raketa "Tou" ipak uspe da prevaziđe sve ove zaštitne prepreke, ona teško da će uspeti da prodre kroz oklop ruskog tenka.

"Probijanje frontalnog oklopa ’Armate‘ za ’Tou-2A‘ bi bilo veoma problematično. Trebalo bi da se upotrebi mnogo raketa kako bi bar jedna od njih to postigla“, piše list.

Ipak, sistem "Tou-2B" je u stanju da izvrši udar odozgo. U tom slučaju bi "Avganit", prema mišljenju autora, bio nemoćan. Ali ako raketa i pogodi kupolu "Armate", posada, koja se nalazi u izolovanoj oklopnoj kapsuli, verovatno bi preživela.

"Čak i ako se kupola izbaci iz stroja, a tenk bude morao da se odnese na remont, spasavanje posade predstavlja prioritet za savremene oružane snage“, navodi se u materijalu.

Autor članka došao je do zaključka da protivtenkovski sistem "Tou" može da se suprotstavi tenku T-14.

"Nadamo se da se ovo dvoje nikada neće sresti", zaključio je on.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 7.epizoda Merkava : Ovaj tenk je borbena "kočija" Izraelske armije!

(Sputnjik Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track