NAJBRUTALNIJI KRVOLOCI NA SVETU: Zastrašujuća ispovest žene koja je pobegla od Boko Harama
Foto: Printscreen Yt

Užasavajuće priče

NAJBRUTALNIJI KRVOLOCI NA SVETU: Zastrašujuća ispovest žene koja je pobegla od Boko Harama

Planeta -

Rahila Amos, nigerijska baka, ispričala je o jezivim lekcijama kojima pripadnici džihadističke grupe obučavaju žene da postanu teroristi.

" Držite bombu ispod pazuha, tako da bude sigurna. Prerežite vrat neprijatelju s leđa, tako da se manje odupire, secite s kraja vrata prema sredini, tako će brže umreti", počinje njena ispovest.

Gospođa Amos ispričala je kako je ona završila u zarobljeništvu Boko Harama.

" Borci su došli rano ujutro u naše selo, automobilima. Bili su naoružani i skupili su sve žene i devojke. Bile smo prisiljene da odlazimo na nastavu iz Kurana, što je bio prvi korak u treningu da postane terorista", priča ona.

Ključ strategije Boko Hrama je žestoka indoktrinacija. Gospođa Amos se priseća da je sedam devojaka u njenoj grupi bilo vrlo entuzijastično oko napada jer su verovale da će ih to odvesti u raj.

Neke od njih sumnjaju da im džihadisti krišom stavljaju drogu u hranu, ali to nije potvrđeno. Žene koje su spremnije za trening dobijaju više hrane, dok druge izgladnjuju.

Starica je utvrdila da postoji šest nivoa treninga, prva dva su izučavanja Kurana. Treći, mnogo konkretniji, kako aktivirati samoubilački pojas i odrubiti glavu. Poslednja tri su strogo čuvana tajna među borcima Boko Harama i ona nije bila u stanju da ih objasni.

Jednom kad završe trening, žene žrtve Boko Harama su moćno oružje terora. Dođu na mesto puno ljudi, po pravilu nose više slojeva odeće da se lakše uklope u gomilu, a kad detoniraju bombu, spasa nema.

Rahila Amos je posle nekoliko meseci treninga iskoristila trenutak nepažnje svojih čuvara i za vreme večernje molitve pobegla sa dvoje dece i unukom.

Boko Haram, Foto: AP
Boko Haram, Foto: AP

" Nisam htela da nosim bombu ", rekla je Amos čija se priča gotovo do detalja podudara s pričama koje su pre nje ispričale žene koje su uspele da pobegnu iz kampova Boko Harama.

Napadi žena postali su toliko učestali u Nigeriji i Kamerunu. Naročito je teška situacija u Kamerunu gde napade obično izvršavaju devojčice. U februaru su prvi put dve devojčice odbile da aktiviraju eksploziv u selu i umesto toga pobegle.

Boko Haram je je edna od najopasnijih terorističkih grupacija današnjice koja djeluje na području Nigerije, Čada, Nigera i severnog Kameruna.

Deluju od 2009. godine, njihov je vođa zloglasni krvolok Abubakar Šekau, a u martu 2015. godine objavili su svoju vernost i privrženost Islamskoj državi. Od kada su počeli sa svojom kampanjom terora, ubili su preko 20.000 ljudi, a uzrokovali raseljenje oko 2 miliona. Zbog svojih zločina su proglašeni najsmrtonosnijom terorističkom grupom na svetu u 2015. godini.

U svojim napadima ne štede nikoga, odgovorni su za masovna ubistva civila, bez razmišljanja će spaliti cela sela do temelja, a napadaju i verske objekte, i džamijama i hršćanske crkvae. Najgore od svega, redovno napadaju i škole iz kojih uzimaju zarobljenike, ako prethodno nisu sve pobili.

Njihov način delovanja je bolno jednostavan i ubitačan. Teraju žene i devojčice da sakriju bombu u torbe ili ispod odeće i odvedu ih na frekventne lokacije prepune civila.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track