NAJGORI SCENARIO PO NATO: Evo šta se može dogoditi posle Trampovog izbora
Foto: Reuters

Povlačenje Amerike iz NATO značilo bi kraj Alijanse

NAJGORI SCENARIO PO NATO: Evo šta se može dogoditi posle Trampovog izbora

Planeta -

Za novoizabranog predsednika SAD, NATO nije zajednička zaštita za države koje funkcionišu na zapadnjačkim vrednostima, već mala grupa država koje nisu sposobne same da se odbrane, koje bi trebalo da izdvajaju više novca za funkcionisanje NATO nego sada

Povlačenje Amerike iz NATO-a značilo bi kraj Alijanse čiji stratezi razmatraju sve scenarije nakon pobede Donalda Trampa za predsednika SAD, pa i smanjenje američkih vojnika u Evropi.

Najgori scenario detaljno je iznet u tajnom dokumentu kabineta generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, piše nemački list "Špigl" i podseća da je Tramp tokom kampanje više puta kritikovao NATO, što bi moglo da poremeti ravnotežu u Evropi.

"Sve je bilo perfektno isplanirano. Izgradnja nove zgrade sedišta NATO blizu briselskog aerodroma će koštati milijardu evra i trebalo je da bude otvorena na sledećem samitu 2017. godine", navedeno je u tekstu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je isplanirao topao doček za američku predsednicu Hilari Klinton. Čak i u zvaničnim dokumentima su korišćene lične zamenice u ženskom rodu, navodeći ko će biti novi stanovnik Bele kuće, piše nemački list.

Ali Amerika još neće imati ženu za predsednika i umesto Klintonove, dobrog i pouzdanog partnera, u Brisel će doći Tramp, čovek koji je žestoko kritikovao NATO. Ako uopšte i dođe.

U strahu od toga, samit planiran da se održi nekoliko nedelja posle inauguracije novog predsednika SAD, odložen je, jer bi sastanak bez predsednika SAD bio loš znak.

"Sada organizatori razmatraju neki datum tokom leta, u nadi da će Tramp shvatiti da je NATO potreban Vašingtonu", dodaje "Špigl".

Za novoizabranog predsednika SAD, NATO nije zajednička zaštita za države koje funkcionišu na zapadnjačkim vrednostima, već mala grupa država koje nisu sposobne same da se odbrane, koje bi trebalo da izdvajaju više novca za funkcionisanje NATO nego sada.

Zbog toga, kako se navodi, bivši nemački ambasador u Vašingtonu Volfgang Išinger želi da Tramp obeća partnerima u NATO da neće izvesti SAD iz savezništva i to pre inauguracije.

"Posledice bi bile katastrofalne po istočnu Evropu, zato što NATO sprečava želju Rusije da ponovo vrati dominantnu snagu koju je imao Sovjetski Savez, a bio bi ugrožen i kompletan plan o postavljaju raketnog odbrambenog sistema u Rumuniji i Poljskoj", piše nemački list.

Tri baltičke zemlje, kao i Poljska, već se plaše Trampove politike, jer on, kako piše Špigl, obožava ruskog predsednika Vladimira Putina i mogao bi da se udruži sa moskovskim autokratom na njihovu štetu.

U tekstu se ističe i da, ako Tramp zaista bude ozbiljan u nameri da smanji američki kontingent vojske u Evropi, onda bi velike zemlje NATO-a, poput Nemačke, morale da nadoknade nedostatak.

"Tim zemljama nedostaje vojske da zaista zamene Amerikance. Umesto toga, vodeći umovi u NATO sumnjaju da bi trebalo otvoriti debatu o nuklearnoj strategiji NATO, što je tema koju bi mnoge evropske vlade želele da izbegnu zbog svojih stvari kod kuće. Kako god, ako konvencionalne trupe više neće moći da pruže dovoljnu zaštitu, nuklearna opcija dolazi sama od sebe“", zaključuje "Špigl".

Špigl/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track