NAJPOŽELJNIJE ZEMLJE ZA POSAO: 10 evropskih država za pronalaženje zaposlenja
Foto: Profimedia

Tržište rada

NAJPOŽELJNIJE ZEMLJE ZA POSAO: 10 evropskih država za pronalaženje zaposlenja

Planeta -

Veliki broj građana razmišlja o odlasku iz zemlje u potrazi za poslom, a kada se bira zemlja u koju se odlazi, važno je obratiti pažnju na nekoliko stvari.

Jasno je da izbor zavisi od nekoliko parametara, uključujući sigurnost, infrastrukturu, troškove i kvalitet života, kao i obrazovanje i karijeru.

S obzirom da je teško analizirati situaciju iz svakog ugla, grupa stručnjaka iz Glassdoor Economic Research pojednostavila je stvar, pa su detaljnijom analizom 17 evropskih zemalja došli do zaključka u koji bi zemljama bilo najbolje da se zaposlite.

Top 10 zemalja za pronalaženje posla su Estonija, Norveška, Velika Britanija, Austrija, Danska, Nemačka, Švajcarska, Belgija, Finska, Holandija.

Naime, Estonija, Norveška, Velika Britanija i Austrija su se dobro oporavile od finansijske krize 2008. godine i imaju relativno mali broj nezaposlenih ili "nedovoljno zaposlenih" građana.Francuska ima bolje regulisano tržište rada nego Velika Britanija ili Nemačka ali nudi slabije izglede za posao.

Španija, Grčka i Portugal, sa svojim još manje dinamičnim tržištima rada i ekonomskim učinkom imaju najmanju perspektivu.

Nezaposlenost je posebno visoka u Grčkoj i Španiji, pa utiče na oko 25 odsto radne snage.Ugovori na određeno vreme znače malo fleksibilnosti, niske plate i malu sigurnost radnih mesta. Oni su najčešći u Španiji, Holandiji i Portugalu a najmanje zastupljeni u Estoniji, Velikoj Britaniji i Norveškoj.Nedobrovoljno skraćeno radno vreme je poraslo od 2008. godine, osim u Nemačkoj, Belgiji i Švedskoj.

(Express.hr/Glassdoor.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track