NAJVEĆA OSAMINA GREŠKA JE NAPAD NA AMERIKU: Evo šta je stvarno želeo Bin Laden!
Foto: Profimedia

Navršeno 15 godina od Al Kaidinog udara na SAD

NAJVEĆA OSAMINA GREŠKA JE NAPAD NA AMERIKU: Evo šta je stvarno želeo Bin Laden!

Planeta -

Bin Laden je hteo da izvrši pritisak na SAD da povuku svoje trupe iz Saudijske Arabije, a njegov glavni politički cilj bio je svrgavanje saudijske kraljevske porodice

VAŠINGTON - Iako su teroristički napadi na Ameriku 11. septembra 2001. imali taktički uspeh, nisu bili praćeni strateškim uspehom, te je njihov rezultat na kraju sasvim suprotan onome što je Osama bin Laden, osnivač Al Kaide, nameravao, objavio je CNN na godišnjicu najvećeg terorističkog udara u istoriji.- Bin Laden se nadao da će napad na SAD izvršiti pritisak na lidere te zemlje da smanje podršku bliskoistočnim režimima. Verovao je da će bez takve američke podrške arapski režimi propasti i biti zamenjeni vlašću u stilu talibana.

Mučenik i idol... Osamu i dalje vole i poštuju
Mučenik i idol... Osamu i dalje vole i poštuju

Loša strategijaBin Laden je hteo da izvrši pritisak na SAD da povuku svoje trupe iz Saudijske Arabije, a njegov glavni politički cilj bio je svrgavanje saudijske kraljevske porodice. Međutim, baš kao i u slučaju napada Japana na Perl Harbor, taktički uspeh napada nije bio praćen strateškim pobedama. Japanci su posle pobede uvukli SAD u rat, u kojem su bili potpuno poraženi, a zemlja razrušena. Slično tome, napadi Al Kaide pre 15 godina bili su veliki šok za Amerikance, ali i za svet.- Dugo su dva velika okeana Atlantik i Pacifik štitili Ameriku od njenih neprijatelja, ali je tome došao kraj. Ipak, i pored taktičkog uspeha, napadi 11. septembra nisu imali strateški uspeh i na kraju su za rezultat imali upravo suprotno od onoga što je Osama bin Laden nameravao, navodi CNN.Posle pobede u Avganistanu SAD se nisu povukle i nastavile su rat sa džihadističkim grupama, a odnedavno i s Islamskom državom. Kad je u Kongresu usvojeno ovlašćenje za upotrebu vojnih snaga neposredno nakon napada 11. septembra, niko nije mogao ni da pretpostavi da će to biti osnova za nove američke ratove.- Ni Amerika ni ljudi koji u njoj žive neće sanjati o bezbednosti pre nego što mi budemo živeli takav život u Palestini i ne pre nego što sve neverničke snage ne napuste zemlju Muhameda (S. Arabiju) - poručio je Bin Laden, četiri nedelje posle napada na Ameriku.Zmaj od papiraOn je katastrofalno loše procenio kakav će biti odgovor Amerike, jer je živeo u zabludi da su SAD slabe. U intervjuu CNN iz 1997. tvrdio je da su SAD „zmaj od papira“, ukazujući na povlačenje iz Vijetnama ranih sedamdesetih godina, Libana osamdesetih i Somalije 1993.- Neverovatno zvuči ideja da je on verovao da će napadi na Njujork i Vašington rezultirati američkim povlačenjem s Bliskog istoka. Umesto toga, Amerika je brzinski srušila talibane i Al Kaidu u Avganistanu. Bin Ladenova taktička pobeda tako se pretvorila u spektakularnu stratešku grešku.

Od stare slave se ne živiMUDŽAHEDINI UNIŠTENISirijski džihadista Abu Musab el Suri, koji je Bin Ladena poznavao od osamdesetih godina prošlog veka, objavio je na internetu istoriju džihadističkog pokreta, u kojoj je opisao stratešku katastrofu koja je zadesila Talibane i Al Kaidu posle 11. septembra.- Amerika je uništila islamske emirate talibana u Avganistanu, koji je postao utočište za mudžahedine. Džihadistički pokret stekao je slavu šezdesetih godina, a nastavio je da raste sedamdesetih i osamdesetih, ali to je sve uništeno 11. septembra, naveo je Suri.Danas su primat od mudžahedina preuzeli džihadisti koji su mnogo radikalniji i koji ne prezaju ni od likvidacije muslimana.

ČINJENICE- Al Kaida više nije izvela nijedan napad na teritoriji SAD- SAD se nisu povukle s Bliskog istoka i iz S. Arabije- Izvršena invazija na Avganistan i Irak- Ubijeno na desetine vođa Al Kaide, među kojima je i sam Bin Laden- Islamska država preuzela je primat među ekstremistima od Al Kaide

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja