NAJVEĆA PREVARA SVIH VREMENA: Britanske banke prale pare ruskim kriminalcima, MULJALO POLA EVROPE!
Foto: Printscreen Gardian

Bankarski Votergejt

NAJVEĆA PREVARA SVIH VREMENA: Britanske banke prale pare ruskim kriminalcima, MULJALO POLA EVROPE!

Planeta -

Grupa reportera iz Rusije saopštila je danas da je otkrila detalje kompleksnog sistema pomoću koga je 21 milijarda dolara ilegalno prebačena iz zemlje kroz mrežu banaka.

Članovi grupe za anti-korupciju, koja je 2014. godine razotkrila takozvani "Laundromat", kriminalnu finansijsku šemu za prebacivanje velikih suma, saopštila je da sada znaju ko je primio fondove i kako su banke navodno odbile da ih preseku.

Projekat za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji došao je do izvoda iz banke koji pokazuju da je novac prebacivan širom sveta preko 112 bankovnih računa u Istočnoj Evropi.

Grupa je saopštila da je policija iz Moldavije, Letonije, Britanije i Rusije istraživala šemu, ali je njihove napore delimično ometalo oklevanje ruskih zvaničnika da saradjuju.

U skandal je uključeno 17 banaka, među njima "HSBC", "Rojal bank of Skotland", "Lojds", "Barkli" i "Kouts". Oni se sada suočavaju s pitanjima da li su i koliko znali o međunarodnoj šemi pranja novca i zašto nisu odbili da izvrše sumnjive finansijske transfere.

Prema dokumentima koje su videli novinari Gardijana, između 2010. i 2014. godine je iz Rusije izneto najmanje 20 milijardi dolara, a moguće čak i 80 milijardi, smatraju neki detektivi. Jedan od visokopozicioniranih istražitelja rekao je da je "novac ili ukraden ili kriminalnog porekla".

Prema njihovim procenama, u operaciju je uključeno oko 500 osoba, među kojima su ruski oligarsi, bankari iz Moskve i osobe koje rade ili su povezane s ruskom obaveštajnom službom FSB, naslednicom KGB-a. Što se tiče kompanija registrovanih u Ujedinjenom Kraljevstvu, a koje su učestvovale u operaciji, njihovi stvarni vlasnici su nepoznati zbog anonimnosti koju im pružaju kontroverzni zakoni koji regulišu ofšor bankarstvo.

Globalnu operaciju pranja novca razotkrili su Projekat istraživanja organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP) i "Novaja Gazeta", a oni su do ključnih dokumenata došli preko anonimnih izvora.

U dokumentima se nalaze detalji o najmanje 70.000 bankovnih transakcija, od kojih je 1.920 prošlo kroz britanske i 373 kroz banke u SAD. Prema Gardijanu navodno oni su skupljeni tokom trogodišnje istrage o pranju novca koju su sprovodili policajci u Moldaviji i Litvaniji.

Na kraju je trag istražitelje odveo do 96 država i cele mreže firmi anonimnih vlasnika, od kojih je većina registrovana u Londonu. Raširenost operacije je šokirala istražioce koji su, između ostalog, otkrili da su britanske banke sprovele transakcije u vrednosti od 738,1 miliona dolara, a za koje se sumnja da su kriminalnog porekla. Daleko najveći iznos, 545,3 miliona dolara, prošao je kroz banku "HSBC", uglavnom kroz njihovu branšu u Hong Kongu.

"Rojal bank of Skotland" izvršila je sumnjivih transakcija u vrednosti od 113,1 miliona dolara, dok je "Kouts" (banka čiji je klijent i britanska kraljica Elizabeta II), prihvatio 32,8 miliona dolara sumnjivih uplata kroz svoju poslovnicu u Cirihu.Iz "Gardijana" su povodom ovog otkrića kontaktirali predstavnike svih banaka koje su uključene u skandal. Oni su negirali autentičnost dokumenata i tvrdili da se striktno pridržavaju pravila o suzbijanju pranja novca.

U članku koji su dosad objavljeni u "Gardijanu" i nekim drugim medijima nema detalja o eventualnim transakcijama koje su završavale u Hrvatskoj, iako na interaktivnoj karti objavljenoj na stranici OCCRP-a, vidljivo je da je prema Hrvatskoj otišlo sedam transakcija ukupne vrednosti 507.458 američkih dolara. Nikakvih drugih detalja o ovim transakcijama nema.Slovenski list Delo objavio je da je u Sloveniju tokom dve godine putem 56 transakcija povezanih s ovom aferom dospelo oko 15 miliona evra i to na račune osam banaka.

(Gardijan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track