NAMETALI ISLAM OBOLELIM STARCIMA: Muslimansko osoblje zabranilo svinjetinu u staračkom domu
Foto: Profimedia

Nasilno prekrajanje navika

NAMETALI ISLAM OBOLELIM STARCIMA: Muslimansko osoblje zabranilo svinjetinu u staračkom domu

Planeta -
Muslimansko osoblje koje se bavi negom starih u jednom domu u Bredfordu nije dozvolilo da pacijenti jedu sendviče sa slaninom za doručak niti druge svinjske proizvode.

Iako su imali radnu obavezu, oni su takođe odbili da pomažu svojim klijentima da kupe pite sa svinjskim mesom, objavil je Komisija za ispitivanje kvaliteta nakon inspekcije.

Savet Bredforda naredio je poboljšanje usluga u domu za osobe sa invaliditetom nakon što su inspektori utvrdili da pojedini radnici nege ograničavaju pravo izbora pacijentima i nameću lične preference u ishrani.

Zabrana svinjskog mesa - među kojom šunke i kobasica - prijavljena je kontrolnom timu a u izveštaju se navodi:

"Osoblje nije pružalo uslugu koja odgovara potrebama osoba u domu i ograničavalo je njihovo pravo na izbor. Jedna osoba je rekla da su zabrinuti u vezi sa ponašanjem starijeg osoblja, ali ništa nije urađeno u vezi sa tim."

Dom se brine o osobama sa invaliditetom, poteškoćama u učenju i povredama mozga.Inspektori su, takođe, utvrdili da je obuka bila zastarela i da nije postojao nikakav sistem za proveravanje incidenata.

Portparol saveta je rekao da je napravljen plan koji će hitno rešiti sporna pitanja na koja je inspekcija imala primedbe.

"Sve zaposlene su podsetili da njihov način života i kulturološki izbor nikada ne bi trebalo da utiču na podršku osobama u centru koji su korisnici usluga", rekao je on.

(Express)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track