KIM DŽONG UN PRETI AMERICI: Nuklearni obračun počinje 15. aprila!
Foto: Reuters

Napeto

KIM DŽONG UN PRETI AMERICI: Nuklearni obračun počinje 15. aprila!

Planeta -

Kim Džong un će narediti atomsku probu povodom 105. rođendana dede Kim Il Sunga

Situacija na Korejskom poluostrvu dodatno se usijala nakon što je Severna Koreja najavila oštre kontramere na svaku vojnu akciju koja bi mogla da usledi posle odluke Donalda Trampa, predsednika SAD, da u region pošalje jurišnu pomorsku flotu sa nosačem aviona „Karl Vinson“ na čelu.Očekuje se da Kim Džong un, lider Severne Koreje, naredi novu nuklearnu probu za 15. april, kada se u ovoj zemlji obeležava dan sunca, najvažniji praznik, a povodom 105. rođendana njegovog dede Kim Il Singa, osnivača države.

Taj potez Kim Džong una, koji je dosad u nekoliko navrata pokazao da se ne plaši pretnji međunarodne zajednice, mogao bi da isprovocira predsednika SAD da naredi napade raketama tipa „tomahavk“ na nuklearna postrojenja Pjongjanga.Portparol severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da je „bezumno“ američko raspoređivanje vojnih brodova da bi zauzeli Severnu Koreju dostiglo zabrinjavajuću fazu:

" Mi ćemo smatrati SAD odgovornim za katastrofalne posledice koje takve sramotne akcije mogu da proizvedu - rekao je on.

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track