NASILJE IZ ČISTA MIRA: Neonacisti kobasicama i mesom gađali veganski restoran!
Foto: Printscreen Facebook

Brutalno

NASILJE IZ ČISTA MIRA: Neonacisti kobasicama i mesom gađali veganski restoran!

Planeta -

Grupa ultradesničara napala je zaposlene i goste malog veganskog bistroa u istorijskom jezgru glavnog grada Gruzije u nedelju.

Najmanje 15 napadača upalo je u Kivi Kafe u Tbilisiju i počelo da na prisutne baca kobasice, meso i ribu, rekli su svedoci.

Napadači su u lokalnim novinama opisani kao radikalni ultra-nacionalisti "Gruzian Ultras".

U izjavi koju je osoblje Kivi Kafea objavilo na Fejsbuku, incident je opisan kao anti-veganska provokativna akcija, a napadače su nazvali neo-nacistima koji podržavaju fašističke ideje.

"Izvadili su meso s roštilja, kobasice i ribu i počeli da ih jedu i bacaju na nas. Na kraju su počeli da puše cigarete... Hteli su da nas isprovociraju", piše u objavi.

Svedoci su opisali kako je osoblje pristojno zamolilo grupu napadača da izađu, ali oni su počeli da viču na njih, a zatim ih napali. Ispričali su i kako je policija zakazala.

" Zbog toga što većina osoblja, a i mnogi gosti, imaju pirsinge i čirokane, policija je mislila da su oni odgovorni za incident. Nadamo se da postoje nadzorne kamere u ulici. Kad vide snimke, znaće šta se dogodilo", napisao je jedan od svedoka na Fejsbuku.

Drugi su ispričali da se policija otvoreno šalila na račun prisutnih u restoranu i smejala žrtvama.

"Živimo u paklu u kome ljude vređaju zbog drugačijeg stila oblačenja. Napadnuti smo jer su imali pisinge i zato što ne jedu meso. Što je gore od toga, policija nam se smejala i dalje zakuvavala situaciju umesto da su zaštitili svoje građane", napisala je jedna devojka.

Iz Kivi Kafea napisali su kako su se i neke komšije pridružile napadu jer su za njih "drugačiji" i da u Gruziji nije dopušteno ponašati se kako se oni ponašaju.

Stanovnici gruzijske prestonice zabrinuti su kako bi ksenofobični napad na ovaj restorna, kao i desničarski marš samo tri dana ranije mogli da znače početak organizovanih političkih akcija gruzijskih ultra-nacionalista.

(Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track