NAZIRE LI IM SE KRAJ? Otkriven Putinov plan protiv Islamske države

Nova strategija

NAZIRE LI IM SE KRAJ? Otkriven Putinov plan protiv Islamske države

Planeta -
Ruska strana predlaže stvaranje široke koalicije u kojoj će učestvovati vojnici Sirije, Iraka i drugih zemalja regiona, kao i Kurdi

Ruski ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov otkrio je plan predsednika Rusije Vladimira Putina za borbu protiv Islamske države. Kako piše list "Komersant", Lavrova je Putinov plan preneo državnom sekretaru SAD Džonu Keriju. Ruska strana predlaže stvaranje široke koalicije u kojoj će učestvovati vojnici Sirije i Iraka i drugih zemalja regiona i Kurdi, rekao je Lavrov. Objavljeno je da su Sjedinjene Američke Države usvojile novu strategiju prema Siriji po kojoj svaka pretnja "umerenoj opoziciji" može da posluži kao razlog za vojno mešanje Vašingtona.

Džon Keri i Sergej Lavrov, Foto: AP
Džon Keri i Sergej Lavrov, Foto: AP

Prema rečima Lavrova, ruska strana je naglasila nelegitimnost i kontraproduktivnost pristupa SAD, kada je pre godinu bilo objavljeno stvaranje koalicije za borbu sa Islamskom državom u Iraku i Siriji i bio dobijen pristanak iračke Vlade, međutim akcioni plan nije bio dogovoren sa Damaskom. Lavrov je ranije izjavio da Rusija pruža vojno-tehničku pomoć Siriji u borbi sa ID.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track